Com a plataforma d’organitzacions que treballen en la defensa dels drets humans, el foment de la cultura de pau i la resolució noviolenta dels conflictes, i igual que va fer el dia del’inici del judici, Lafede.cat torna a manifestar la seva opinió coincidint amb el final del judici.

Sense renunciar ni a la desobediència civil ni a la resolució del conflicte

Comunicat de Lafede.cat amb motiu del final del judici al procés català

 

Barcelona, 14 de juny de 2019

Lafede.cat, com a plataforma d’organitzacions que treballen des de fa anys en la defensa dels drets humans, i per fomentar la cultura de pau i la resolució noviolenta dels conflictes arreu, no ha volgut mai obviar la seva pròpia realitat i ha estat atenta als esdeveniments que s’han succeït a Catalunya, en relació al procés català, des del seu inici. Des de la consulta del 9N de l’any 2014, passant pel referèndum de l’1O, així com el judici del Tribunal Suprem que aquesta setmana ha quedat vist per sentència.

Lafede.cat ha expressat la seva opinió respecte aquest conflicte polític posicionat-se des del primer moment a favor del dret a l’autoderminació dels pobles i el dret a dedicir del poble català, però sobretot a favor de la desobediència civil, com l’eina més apropiada per a la defensa dels drets polítics i socials, en la mesura que contraresta i evidencia importants dèficits democràtics. Lafede.cat considera que la pràctica de la desobediència civil és legítima quan “una quantitat significativa de ciutadans es convencen o bé que els canals utilitzats tradicionalment per aconseguir els canvis ja no estan oberts, o bé que a través d’aquests canals no s’escolten ni s’atenen les seves queixes, o bé que, al contrari, és el govern qui unilateralment impulsa els canvis i persisteix en una línia, la legalitat i constitucionalitat de la qual desperta greus dubtes”, tal i com defensava Hannah Arendt. Tal i com afirmà el president Luca Gervasoni el dia que va acabar el judici: “el dret a la desobediència civil és un pilar de la democràcia i les llibertats que ha fet avançar la història”.

En la mateixa línia, Lafede.cat ha denunciat reiteradament el retrocés democràtic que es viu a l’Estat espanyol pel que fa a la llibertat d’expressió i manifestació – agreujat per l’aprovació de la Llei Mordassa el març de 2015 -, així com l’abús de la violència policial o de la presó preventiva, i la criminalització dels i les defensores dels drets humans. Alhora, la federació denuncia una forta indefensió davant un poder judicial capaç d’acusar de rebelió i sedició a líders socials que han promogut manifestacions noviolentes. Aquest judici està creant un perillós precedent que criminalitza els moviments i organitzacions socials i ataca els principis de la llibertat d’expressió, el dret a la participació política i la llibertat ideològica, imprescindibles per a qualsevol societat democràtica.

Per tal de defensar un Estat democràtic cal defensar els drets humans. Lafede.cat considera alarmant i intolerable el menysteniment que s’ha fet del dictamen del Grup de treball sobre la detenció arbitrària de les Nacions Unides, que demana la llibertat de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. El Govern espanyol no pot desentendre’s de les demandes de Nacions Unides atès que, tot i les seves limitacions, aquestes representen el marc multilateral de defensa dels drets i les llibertats individuals i col·lectives que ens hem dotat internacionalment des del final de la Segona Guerra Mundial. No és admissible que el Govern, qualsevol govern, només consideri rellevants els seus dictàmens quan coincideixin amb les seves idees o amb les seves polítiques. En coherència amb aquest, Lafede.cat torna a demanar la llibertat de les nou persones en presó preventiva.

Lafede.cat ha participat activament en tots els espais unitaris que s’han creat per trobar una sortida dialogada al conflicte com el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el Pacte Nacional pel Referèndum, la Taula per la Democràcia i l’Espai Democràcia i Convivència, entre d’altres. En aquesta línia reitera un cop més la demanda de vies de diàleg reals i sinceres entre els dos governs i avisa que una sentència condemnatòria no només no farà desaparèixer el problema sinó que el mantindrà viu per generacions. Per això exigeix als diferents governs que siguin responsables, prenguin mesures per desescalar el conflicte, busquin eines polítiques per solucionar-ho.

Lafede.cat continuarà cercant activament una resolució pacífica del conflicte polític actual, i treballarà perquè les organitzacions i plataformes socials, i en especial les que es dediquen a la defensa dels drets humans i la pau, la cooperació i la solidaritat internacional, tant catalanes com d’arreu de l’Estat espanyol, tinguin un paper actiu en la construcció de ponts de diàleg, i en la cerca de solucions i propostes des de la societat civil igual que fan, des de fa dècades, a molts països del món.

 

Comunicats anteriors de Lafede.cat en relació al procés català:

Lafede.cat demana que es garanteixin els drets fonamentals durant el judici per l’1-O, 12 de febrer 2019, dia d’inici del judici

Un any de l’1-0: rebutgem la repressió i exigim respecte als drets humans, 1 d’octubre de 2018

Més de 200 personalitats d’arreu de l’Estat espanyol signen el manifest a favor dels drets i llibertats, 5 de juliol de 2018

Lafede.cat convoca a l’aturada del 3 d’octubre i demana suport a les entitats de l’Estat per trobar solucions al conflicte, 2 d’octubre de 2017

Dialèg, negociació i referèndum, el posicionament de Lafede.cat, 18 de juliol de 2017

Per defensar els drets polítics i socials, participem el 9N, 5 de novembre de 2014

Sí a la desobediència civil per avançar en la transformació social , 2 d’octubre de 2014

 [:es]Como plataforma de organizaciones que trebajan en la defensa de los derechos humanos, el fomento de la cultura de paz y la resolución noviolenta de los conflictos, y igual que hizo el dia que empezó el juicio,  Lafede.cat vuelve a manifestar su opinión coincidiendo con el final de este.

 

Sin renunciar ni a la desobediencia civil ni a la resolución del conflicto

Comunicado de Lafede.cat con motivo del final del juicio al proceso catalán

Barcelona, 14 de junio de 2019

Lafede.cat, como plataforma de organizaciones que trabajan desde hace años en la defensa de los derechos humanos, y para fomentar la cultura de paz y la resolución no violenta de los conflictos en todo el mundo, nunca ha querido obviar el contexto en el que está y ha estado atenta a los acontecimientos que se han sucedido en Catalunya, en relación al proceso catalán, desde su inicio. Desde la consulta del 9N del año 2014, pasando por el referéndum del 1O, así como el juicio del Tribunal Supremo que esta semana ha quedado visto para sentencia.

Lafede.cat ha expresado su opinión respecto a este conflicto político posicionado desde el primer momento a favor del derecho a la autoderminación de los pueblos y el derecho a dedicir del pueblo catalán, pero sobre todo a favor de la desobediencia civil, como la herramienta más apropiada en pro de la defensa de los derechos políticos y sociales, en la medida que contrarresta y evidencia importantes déficits democráticos. Lafede.cat considera que la práctica de la desobediencia civil es legítima cuando “una cantidad significativa de ciudadanos se convencen o bien que los canales utilizados tradicionalmente para conseguir los cambios ya no están abiertos, o bien que a través de estos canales no se escuchan ni atienden sus quejas, o bien que, al contrario, es el gobierno quien unilateralmente impulsa los cambios y persiste en una línea, la legalidad y constitucionalidad despierta graves dudas “, tal y como defendía Hannah Arendt. Tal y como afirmó el presidente Luca Gervasoni el día que terminó el juicio: “el derecho a la desobediencia civil es un pilar de la democracia y las libertades que ha hecho avanzar la historia”.

En la misma línea, Lafede.cat ha denunciado reiteradamente el retroceso democrático que se vive en España con respecto a la libertad de expresión y manifestación – agravado por la aprobación de la Ley Mordaza en marzo de 2015 -, así como el abuso de la violencia policial o de la prisión preventiva, y la criminalización de los y las defensoras de los derechos humanos. Asimismo, la federación denuncia una fuerte indefensión ante un poder judicial capaz de acusar de rebelión y sedición a líderes sociales que han promovido manifestaciones violentas. Este juicio está creando un peligroso precedente que criminaliza a los movimientos y organizaciones sociales y ataca los principios de la libertad de expresión, el derecho a la participación política y la libertad ideológica, imprescindibles para cualquier sociedad democrática.

Con el fin de defender un Estado democrático hay que defender los derechos humanos. Lafede.cat considera alarmante e intolerable el menosprecio que se ha hecho del dictamen del grupo de trabajo sobre la detención arbitraria de las Naciones Unidas, que pide la libertad de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez y Oriol Junqueras. El Gobierno español no puede desentenderse de las demandas de Naciones Unidas dado que, a pesar de sus limitaciones, éstas representan el marco multilateral de defensa de los derechos y las libertades individuales y colectivas que nos hemos dotado desde el final de la Segunda Guerra Mundial. En coherencia con este dictamen Lafede.cat vuelve a pedir la libertad de las nueve personas en prisión preventiva.

Lafede.cat ha participado activamente en todos los espacios unitarios que se han creado para encontrar una salida dialogada al conflicto como el Pacto Nacional por el Derecho a Decidir, el Pacto Nacional por el Referéndum, la Mesa por la Democracia y el Espacio Democracia y Convivencia, entre otros. En esta línea reitera una vez más la demanda de vías de diálogo reales y sinceras entre los dos gobiernos y avisa que una sentencia condenatoria no sólo no hará desaparecer el problema sino que lo mantendrá vivo por generaciones. Por eso exige a los diferentes gobiernos que sean responsables, tomen medidas para desescalar el conflicto, busquen herramientas políticas para solucionarlo y renuncien a las represivas y/o judiciales.

Lafede.cat continuará buscando activamente una resolución pacífica del conflicto político actual, y trabajará para que las organizaciones y plataformas sociales, y en especial las que se dedican a la defensa de los derechos humanos y la paz, la cooperación y la solidaridad internacional, tanto catalanas como de todo el Estado español, tengan un papel activo en la construcción de puentes de diálogo, y en la búsqueda de soluciones y propuestas desde la sociedad civil al igual que hacen, desde hace décadas, en muchos países del mundo.