Comunicació transformadora
Introducció
“Vos tenés la bala, yo la palabra. La bala muere al detonarse, la palabra vive al replicarse.”.
- Berta Cáceres, defensora ecofeminista hondurenya assassinada l’any 2016.
Lafede treballa per a una comunicació transformadora que implica tant la feina dels departaments de comunicació de les ONG, com la tasca dels i les periodistes per a fer una informació responsable i basada en els drets humans capaç de generar canvis socials aquí i arreu.
Col·laborem amb diferents actors de la cooperació, la comunicació i l’acadèmia en la definició de models de comunicació coherents amb el discurs i els objectius de transformació per assolir la justícia global.
La comunicació transformadora
com a missió i no només com a eina
Lafede defineix la comunicació transformadora com un paradigma comunicatiu i educatiu que busca generar canvis culturals (eficàcia cultural) a través de l’ús de marcs i narratives de justícia global que generin nous imaginaris col·lectius i impulsin la participació de la societat en els canvis socials i polítics proposats.

Aquesta comunicació entenem que és transgressora en els relats, aborda les causes de les violències i desigualtats estructurals i visibilitza les alternatives, educa, mobilitza, es construeix en xarxa i busca fer incidència social i política.
No és, per tant, només una eina, sinó una missió alineada amb els objectius de transformació de l’organització i, per tant, exigeix mantenir la coherència entre aquests objectius i les pràctiques comunicatives (eficiència cultural).
Comunicació transformadora
Objectiu: Generar un espai de trobada, intercanvi i formació entre comunicadors i comunicadores d’entitats.
Accions principals: Compartir experiències, eines i capacitats per tal de millorar les pràctiques comunicatives de les entitats i avançar cap als principis d’una comunicació transformadora i de qualitat amb l’horitzó de la Justícia global.
Víctor Yustres vyustres@lafede.cat
Com fem comunicació transformadora?
El 2023, Lafede vam presentar un Document de 17 Recomanacions per a una comunicació transformadora, que té l’objectiu de ser una brúixola per plantejar qüestions a tenir en compte a l’hora de pensar la comunicació a les organitzacions i fer-ho enfocades al canvi social. Plantegem, entre d’altres, qüestions organitzatives, d’objectius i narratives, de relació amb altres actors o d’impacte de la comunicació.
1. Tot i tothom comunica
Els humans, com tots els animals, som éssers comunicadors. Tot el que fem comunica (de manera verbal o no verbal) i això constitueix el nostre imaginari col·lectiu sobre el món que ens envolta. Des d’aquesta lògica, la comunicació no és només un tema del departament de comunicació, per tant, tot i tothom d’una organització comunica. Si som una entitat amb objectius de transformació social, tothom a l’entitat ha de compartir els objectius de transformació i també la manera com es comuniquen.
2. Si una organització vol ser transformadora, ha d’apostar per la comunicació transformadora.
La comunicació transformadora necessita de recursos econòmics i personals per a dur-la a terme. Això implica que una organització ha de contemplar, en la seva estructura, recursos per a la comunicació i, alhora, invertir en formació sobre comunicació per a tot el seu equip.
3. La comunicació transformadora transforma l’entitat.
La comunicació transformadora és part de la missió de l’organització i ha d’anar alineada amb els objectius de transformació. Això implica que no podem comunicar de manera transformadora si l’organització no ho és, per tant, cal una revisió interna de les estructures organitzatives (models de governança, treball de cures, respecte a la diversitat, objectius d’incidència política i social, etc.)
4. El centre no som nosaltres, sinó la causa.
El que volem transformar, tant al nord global com al sud global, ha de ser l’epicentre de la nostra comunicació. En aquest sentit, cal fer compatibles els objectius de comunicació corporativa amb els objectius col·lectius de canvi social i cultural, i no es poden contradir entre ells.
5. No som la veu de les sense veu.
Tothom té veu i no hem de parlar en nom de ningú. La nostra missió és acompanyar als col·lectius amb els quals treballem perquè siguin els protagonistes de les comunicacions que fem. No podem pensar la nostra comunicació sense tenir en compte i treballar-la amb els i les persones o col·lectius afectats per una problemàtica, perquè sinó seguirem reproduint els mateixos estereotips i rols de poder que volem eradicar. Per això, les protagonistes i portaveus de les informacions i campanyes que fem han de ser les persones amb les quals treballem.
6. Soles no podem, amb amigues sí.
Cap organització, per gran que sigui, pot aconseguir canvis socials rellevants tota sola. La transformació social no s’aconsegueix des de la individualitat, i per això és primordial treballar amb xarxa. Per una banda, amb altres organitzacions i moviments afins, i per l’altra, amb actors estratègics de l’educació i la comunicació per assolir els nostres objectius de transformació: periodistes i mitjans de comunicació, publicistes, influencers, professorat, educadors/es socials, monitors/es de lleure, universitats, pedagogs/es, etc.
7. No hi ha canvi social sense ciutadania implicada.
La comunicació transformadora practica l’escolta activa, i facilita i propicia el diàleg social i la interacció ciutadana sobre els temes que comunica. La participació social requereix d’estructures i canals flexibles i oberts, i l’organització que la practica ha d’estar disposada a rebre i gestionar els seus efectes.
8. La transparència és una actitud.
La millor manera de generar confiança i establir vincles amb la ciutadania és ser transparent, i això passa per tenir tota la informació relacionada amb la gestió econòmica, personal, dels projectes i de les entitats o xarxes amb qui treballem accessible i disponible de manera fàcil, clara i entenadora per a tothom, fugint dels tecnicismes o els missatges buits i retòrics.
9. La comunicació ha de ser responsable èticament i mediambiental.
La comunicació transformadora és aquella que té en compte, en primer lloc, els impactes econòmics i mediambientals que genera: compra d’equips, contractació de proveïdors, petjada ecològica de les publicacions, marxandatge, emissions i despesa energètica, pes de les dades que emmagatzematge i enviament, etc. D’altra banda, i pel que fa a la comunicació digital, té en compte el programari que s’utilitza, apostant prioritàriament pel software lliure i disminuint al màxim l’ús de programari privatiu.
10. Les narratives importen i no són neutres.
Les narratives construeixen realitat. Cal triar molt bé quins missatges donem, quin llenguatge usem, quines imatges publiquem, quins enfocaments i formats apliquem, quins personatges escollim i quines estratègies implementem. Tot això genera una imaginari col·lectiu sobre la realitat del que denunciem o volem transformar, i en conseqüència genera impactes socials i políticas de transformació.
11. La nostra informació, la nostra credibilitat. Proporciona informació fiable, de context i de mirada llarga.
Des de la comunicació transformadora és imprescindible pensar a llarg termini, posant el focus en quines situacions de desigualtat estructural volem canviar, i centrar la nostra comunicació en aquests resultats transformadors. Amb un enfocament de comunicació transformadora la informació que proporcionem, sobretot als mitjans, va més enllà dels nostres projectes. Com a fonts d’informació especialitzades és imprescindible que contextualitzem les problemàtiques, donem informació rigorosa, fem seguiment de les realitats, i proporcionem accés als/les professionals a les fonts directes del nord i sud globals, protegint-les quan sigui necessari, perquè aquesta és la base de la nostra credibilitat.
12. És positiva i celebra els èxits.
La comunicació transformadora no només se centra en denunciar les causes estructurals de les desigualtats i visibilitzar les injustícies, sinó que intenta generar relats en positiu per tal de projectar futurs possibles. Comuniquem els resultats de la nostra feina, les alternatives existents i celebrem els èxits assolits en clau de transformació social.
13. És feminista, antiracista i pacifista.
La comunicació transformadora es fonamenta en la promoció i defensa dels drets humans, i per això parteix de la comunicació no-violenta, és inclusiva i evita reproduir estereotips i discriminacions sobre cap col·lectiu. En aquest sentit, utilitza estratègies per a combatre el discurs d’odi.
14. Quan comuniquem, eduquem.
La comunicació transformadora forma part, està al servei i complementa l’educació per a la justícia global en totes les seves dimensions (sensibilització, formació, recerca, mobilització). La comunicació transformadora té una vocació primordialment educativa ja que tot el que fem comunica, i per tant, educa en tant que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent. A més, incentiva a la mobilització ciutadana per tal d’exigir i treballar per assolir els objectius de canvi social i polític.
15. L’impacte comunicatiu no va d’aconseguir més retuits.
La comunicació transformadora fuig de mostrar com a principals els indicadors d’impacte quantitatius, individuals i de marca (propis del màrqueting tradicional), per incorporar nous indicadors que permeten mesurar les transformacions culturals i col·lectives a mig i llarg termini i vinculades als objectius de transformació i la missió de l’organització.
16. La coherència comunicativa com a guia.
La comunicació transformadora és una manera de comunicar i ser de la pròpia organització. Per tant, ha d’haver-hi una coherència en totes les pràctiques comunicatives: la comunicació interna, les xarxes socials, els materials i les webs corporatives, les campanyes i activitats de captació de fons, els actes organitzats, les relacions amb les persones i les xarxes amb qui treballem, els i les portaveus, el treball amb periodistes i altres agents, etc.
17. Si és transformadora, està en permanent revisió.
La comunicació transformadora no és una manera de fer i ser definida i estanca. Precisament pel seu caràcter transformador ha d’estar en permanent revisió i adaptació als canvis socials i polítics.
Canviem el relat:
les narratives transformadores
Què són les narratives i què tenen a veure amb el poder? És possible generar narratives que transformin els valors del sistema capitalista? Les narratives són formes en què una societat pensa i sent sobre un tema. En el marc d’una societat molt exposada a tot tipus d’estímuls comunicatius, les narratives són més eficaces que mai per instaurar una visió determinada de la realitat, o esborrar-ne d’altres del mapa.
A partir d’aquesta visió de la realitat, ens podem trobar amb narratives hegemòniques que emanen del poder, reforcen l’statu quo i limiten la transformació social. Per això, Lafede, juntament amb altres organitzacions de la societat civil, del periodisme o del món acadèmic, fa anys que impulsa diversos espais per construir noves narratives que generin imaginaris col·lectius transformadors i de defensa dels drets humans, amb una perspectiva ecosocial, feminista i des del Sud global.
Les nostres principals experiències en el treball sobre narratives transformadores han estat el Cicle de webinars Cambiemos el cuento (2022), el Laboratori de Narratives Transformadores pel clima (2022), la jornada ”Comunicació transformadora, del desig a les pràctiques» (2023) i el taller “Narratives sobre Àfrica. Idees per reconstruir el relat en clau decolonial” (2024).

Beques Devreporter: per a una informació internacional responsable
Des de l’inici de la seva activitat les organitzacions de cooperació, pau i drets humans han treballat estretament amb els periodistes i mitjans de comunicació per difondre les causes i problemàtiques que coneixien de prop. Des de l’any 2013, i amb el suport de finançament europeu, Lafede ha concedit beques a equips de periodistes i ONG per a la creació i producció de reportatges i documentals.

Al llarg d’aquests anys s’han involucrant més de 21 entitats i 70 periodistes i s’ha becat un total de 47 projectes que han arribat a 3 milions i mig de persones. A més s’ha creat un cos de documents de referència sobre comunicació transformadora, com ara un Vademècum que és fruit d’un treball col·lectiu entre periodistes i persones comunicadores d’ONG i recull els criteris fonamentals per a millorar la quantitat i la qualitat de la informació internacional relativa a temes de justícia global i solidaritat internacional. També s’ha creat un toolkit amb recursos per treballar els ODS en l’àmbit de la Comunicació i l’Educació per al Desenvolupament.
Actualment, a través del nou projecte europeu Connect for global Change-CfGC (2024 – 2027) atorguem les beques Devreporter, i per primera vegada obrim unes noves beques que es diuen Eduglobal, i que neixen amb la voluntat d’ampliar l’impacte de les accions educatives de les entitats en un sentit ampli, i per tal de facilitar la innovació i renovació del discurs i les pràctiques educatives. Més informació a la pàgina sobre Projectes europeus.
Recursos i enllaços
Documents d’interès
Cambiemos el cuento – cicle de webinars (Relatoria en castellà, anglès i francès) (2022)
Webs d’interès
#Nadiedijofácil: itinerari d’autoavaluació per a organitzacions (ONGAWA)
Comunicar amb enfocament de drets humans (Coordinadora estatal d’ONGD)
Articles d’interès
Projectes vinculats
Notícies relacionades
Balanç d’Acció Cinema 2024: 80.000 participants i 50 organitzacions implicades
El dimarts 3 de desembre es va celebrar a la Nau Bostik l’acte de balanç de la segona edició d’Acció Cinema, l'espai de trobada entre ONG i el sector audiovisual que impulsa Catalunya Film Festival, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Lafede.cat. Es van presentar les principals dades [...]
Publicat: 09 desembre 2024
Segueix llegintLa compareixença de Lafede.cat al Parlament en 8 punts
El passat dijous 21 de novembre, Lafede.cat va compareixer, per primera vegada, a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament de Catalunya a petició de les forces parlamentàries. Es tractava de la tercera sessió de treball de la nova legislatura, i la federació va explicar els reptes de la [...]
Publicat: 26 novembre 2024
Segueix llegintAnna Grimau, Sara Boldú i Olga Rodríguez, premiades al XIX Memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari
El jurat del premi de periodisme solidari, en el qual hi és Lafede.cat, ha reconegut aquesta edició el reportatge Huérfanos tras el Silencio, d’Anna Grimau i Sara Boldú, del programa Repor de RTVE, i la trajectòria de la periodista d'eldiario.es Olga Rodríguez, experta en informació internacional, [...]
Publicat: 29 octubre 2024
Segueix llegint