Cooperació internacional i
acció humanitària

Inici > Que fem > Línies de treball > Cooperació internacional i acció humanitària

“A diferència de la solidaritat, que és horitzontal i s’exerceix d’igual a igual, la caritat es practica de dalt a baix, humilia a qui la rep i mai no altera les relacions de poder”.

– Eduardo Galeano

Vivim en un món cada vegada més desigual i polaritzat on la riquesa s’acumula en poques mans i la pobresa i les injustícies s’estenen arreu, especialment al Sud global. Davant aquesta situació és imperant treballar en favor de la Justícia global, és a dir, per la defensa dels drets de les comunitats més vulnerabilitzades i empobrides d’arreu del planeta. La cooperació internacional és una eina del tot necessària, encara que no suficient, per a restituir aquestes injustícies i compensar, en certa manera, deutes històrics del passat colonial del Nord global, origen de l’explotació i l’empobriment del Sud global.

Des de Lafede i les nostres entitats, treballem fa temps des d’una visió àmplia de la cooperació, orientant la nostra acció cap a les causes que generen les desigualtats, i la proposta d’alternatives i solucions per revertir-les. És per això que des de les ONG ja no es parla tant de reduir la fam o la pobresa, sinó de reduir les desigualtats entre el Nord i el Sud globals per aconseguir la Justícia global.

El compromís pendent del 0,7%

El 1970, en un context de la fi dels processos d’independència formal de molts països, les Nacions Unides van fixar que els països enriquits havien de destinar el 0,7% dels seus recursos a països empobrits com a forma de reparació històrica. Aquesta quantitat rep el nom d’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) i es calcula en funció del producte interior brut (PIB). Complir amb el compromís del 0’7 va ser la principal reivindicació del moviment social de solidaritat internacional que va tenir molta força durant els anys 90 i 2000. Com a resposta política, tant l’estat espanyol, com comunitats autònomes i municipis es van comprometre amb el 0,7; en aquests casos s’hi destina el 0,7% dels recursos propis, i al voltant d’aquest pressupost van néixer i consolidar-se les polítiques públiques de cooperació internacional, pau i drets humans . Malgrat haver-s’hi compromès en diverses ocasions, ni els governs del PSOE ni els del PP hi han arribat mai. 

A Catalunya tampoc no s’hi ha arribat malgrat que la llei catalana de cooperació del 2001 així ho establia per a l’any 2010. De fet, al màxim al qual s’ha arribat és el 0,45% (56,8 milions d’euros) el 2010, però amb les retallades del govern d’Artur Mas la cooperació va quedar a mínims el 2014, amb el 0,08% (14,3 milions). El Pla Director de Cooperació 2023-2026 contempla assolir el 0,7% l’any 2030. Al Pla Anual 2024 el Govern estima que destinarà el 0,28% dels recursos propis a polítiques en favor de la Justícia Global.

_MG_0590

La inversió pública en cooperació internacional no és només una demanda de les organitzacions, també de la ciutadania. El març de 2023 es van publicar els resultats de dues enquestes, una encarregada pel Govern de Catalunya i una altra pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que mostren que la ciutadania aposta per reforçar les polítiques de cooperació internacional i de solidaritat amb les persones refugiades: tres de cada quatre catalans defensen les polítiques de cooperació i d’acollida de refugiats. Aquest ampli consens va en la línia de les demandes històriques de Lafede de consolidar el compromís pressupostari del 0,7 l’any 2030, i una política pública sòlida per a la Justícia global.

Lafede treballa fent incidència, especialment a les institucions públiques catalanes però també en xarxa en l’àmbit estatal i europeu, perquè els representants polítics i partits mantinguin el seu compromís amb les polítiques públiques de cooperació internacional i Justícia global, en favor d’un desenvolupament humà i ambientalment sostenible arreu del món, però també amb la igualtat de gènere, els drets humans i la construcció de pau a Catalunya, i des de tots els departaments i conselleries.

Creiem que Catalunya si bé no té competències en tots els àmbits, sí que pot ser un actor internacional que participi de forma activa en la construcció i promoció de polítiques públiques en favor de la pau i la Justícia global.

Acció humanitària:
Canalitzem la solidaritat

Donar resposta a crisis humanitàries, com ara els conflictes, els desastres naturals i les pandèmies, és també part de la feina de les organitzacions de Justícia global. Segons ACNUR, la tendència d’emergències humanitàries està en augment i el nombre de desplaçats forçosos podria augmentar fins a 130 milions a finals de 2024.

L’abast global de la pandèmia l’any 2020 ja va posar de relleu, com mai abans i d’una manera tràgica, la interdependència global i com les respostes han de ser globals ja que mentre hi hagi casos a qualsevol país, la humanitat sencera està en risc.

En aquestes situacions, la protecció dels drets humans és un element clau de l’acció humanitària, Si les violacions de drets humans no són abordades adequadament, el resultat pot comportar una espiral d’injustícies i atrocitats que agreugen les necessitats humanitàries, alimenten les tensions existents i empitjoren la crisi. Per tant, la necessitat de solidaritat i suport per cobrir les necessitats humanitàries de les poblacions afectades i de les persones forçades a fugir són més necessàries que mai.

En casos d’emergència humanitària, la resposta immediata és crucial per salvar vides, però és important conèixer l’avaluació dels danys causats i de les necessitats immediates per tal de respondre de forma ràpida i efectiva. Per això, Lafede treballa en aquests casos facilitant informació sobre les organitzacions federades que treballen oferint ajuda sobre terreny, per tal de facilitar l’accés a la informació de primera mà i a vies de col·laboració.

Després de la invasió russa a Ucraïna l’any 2022 i la crisi de refugiades que va venir després, Lafede va publicar 10 recomanacions d’actuació davant una emergència, que són plenament vigents per canalitzar l’esperit solidari de la ciutadania en altres crisis. Una de les recomanacions més importants és que les aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre terreny és la manera més efectiva que té la població catalana per canalitzar l’ajuda a la població afectada. Lafede desaconsella sempre l’ajuda en espècies ja que s’ha demostrat cara i ineficaç. 

Cal recordar també que és tan important la resposta immediata com la mirada llarga: és fonamental que es garanteixi el suport internacional a llarg termini, que posi el focus en la reconstrucció de les zones afectades i en l’acompanyament en la recuperació, basada en les necessitats de la població local i de la mà d’organitzacions de la societat civil.

La tasca de les entitats

Les entitats federades que treballen en el camp de la cooperació internacional, interactuen amb organitzacions sòcies, també anomenades co-parts, de comunitats i pobles del Sud global amb l’objectiu d’acompanyar l’assoliment dels seus drets civils i polítics.

Les organitzacions que duen a terme accions humanitàries en situacions d’emergència són organitzacions molt especialitzades  que donen assistència ràpida sempre cuidant de mantenir la dignitat humana de les persones afectades, i col·laboren per assolir la reconstrucció o el context de postconflicte.

49546401133_8ee0b71196_o

On treballen les nostres entitats?

Incrustem de nou el mapa de "Països d'actuació" de la secció “Les nostres organitzacions”.

Notícies relacionades

La compareixença de Lafede.cat al Parlament en 8 punts

El passat dijous 21 de novembre, Lafede.cat va compareixer, per primera vegada, a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament de Catalunya a petició de les forces parlamentàries. Es tractava de la tercera sessió de treball de la nova legislatura, i la federació va explicar els reptes de la [...]

Publicat: 26 novembre 2024

Segueix llegint

Descolonitzar la cooperació, el camí i l’horitzó de transformació

El passat 14 de novembre es van presentar públicament els resultats de la “Diagnosi sobre antiracisme i descolonialitat a les entitats de Justícia global”. La diagnosi ha estat realitzada per la cooperativa especialitzada La Tregua, i és el fruit del treball d’anàlisi i investigació iniciat el setembre de [...]

Publicat: 19 novembre 2024

Segueix llegint

Com donar suport a les persones afectades per la DANA a València

Com en emergències similars a altres llocs del món, donem algunes recomanacions per canalitzar la solidaritat ciutadana i us compartim el llistat d'ONG de la zona per tal de facilitar l'accés a informació de primera mà i vies de col·laboració. Informació actualitzada a la pàgina de la Coordinadora Valenciana [...]

Publicat: 05 novembre 2024

Segueix llegint