Lafede.cat dona suport i subscriu el comunicat de la Coordinadora de organizaciones de cooperación para el desarrollo y l’Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria sobre la situació a Veneçuela.

Paterna-Valencia.- Magatzem de FarmaMundi

Davant la situació que viu a Veneçuela i la confusió que s’està creant respecte a l’ajuda humanitària al país, la Coordinadora de organizaciones de cooperación para el desarrollo y l’Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria fan una crida als Estats i actors humanitaris perquè garanteixin els principis que han de guiar tota ajuda humanitària. Principis que han estat acordats internacionalment i que són essencials per aconseguir una coordinació efectiva que salvi vides, alleugeri el sofriment, garanteixi els drets humans i preservi la dignitat de les persones víctimes de conflictes, emergències, crisis humanitàries o desastres.

Recordem que la resposta a les necessitats humanitàries a Veneçuela ha de tenir en compte el següent:

  • Tota l’acció humanitària ha d’anar guiada per un mandat d’humanitat; ha de garantir els principis humanitaris d’imparcialitat, independència i neutralitat. Aquests principis han estat acceptats en nombrosos documents i en particular la Resolució 46/182 de l’Assemblea General de l’ONU. L’ajuda humanitària no ha de ser instrumentalitzada per a altres fins que no siguin la protecció de la vida, l’alleujament del sofriment i la garantia dels drets humans. Advertim sobre els riscos que l’ús polític de l’ajuda pot suposar per la població que la rep.
  • Qualsevol actuació humanitària ha de complir els acords internacionalment assumits en la Declaració de París sobre l’Eficàcia de l’Ajuda al Desenvolupament, els Principis d’Ajuda Humanitària de Nacions Unides i el Consens Europeu sobre Ajuda Humanitària.
  • Recordem la Resolució 71/129 de l’Assemblea General de Nacions Unides sobre la seguretat del personal humanitari, en la qual s’estableix que els estats no han de condicionar la seva feina.
  • Recordem que el treball humanitari és molt més que el lliurament de “paquets d’ajuda” i la mera assistència, suposa un diagnòstic detallat de la situació, defineix quines són les persones més vulnerables, analitza les qüestions de gènere i edat, garanteix la rendició de comptes i una sèrie de criteris de qualitat construïts col·lectivament en l’àmbit internacional. La professionalitat dels qui realitzen l’ajuda ha d’estar contrastada i garantida. L’ajuda humanitària no ha de ser instrumentalitzada ni mediatitzada.
  • L’ajuda humanitària ha de ser una contribució a la pau, sense causar cap perjudici, al·ludint al principi i deure del “Do not harm” i ha de mantenir el seu caràcter civil (no militar) sempre, tal com recullen les Directrius d’Oslo aprovades per les Nacions Unides.

Per això fem una crida perquè tota acció humanitària que es dugui a terme garanteixi aquests principis, focalitzi les seves actuacions en la millora de la vida de les persones més vulnerables, garanteixi els drets humans i contribueixi a la construcció de l’estabilitat i la pau.

 [:es]Lafede.cat da apoyo y suscribe el comunicado de la Coordinadora de organizaciones de cooperación para el desarrollo y el Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria sobre la situación en Venezuela.

Paterna-Valencia.- Almacén de FarmaMundi

Ante la situación que se vive en Venezuela y la confusión que se está creando respecto a la ayuda humanitaria en el país, la Coordinadora de ONG para el Desarrollo y el Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria hacen un llamamiento a los Estados y actores humanitarios para que garanticen los principios que deben guiar toda ayuda humanitaria. Principios que han sido acordados internacionalmente y que son esenciales para conseguir una coordinación efectiva que salve vidas, alivie el sufrimiento, garantice los derechos humanos y preserve la dignidad de las personas víctimas de conflictos, emergencias, crisis humanitarias o desastres.

Recordamos que la respuesta a las necesidades humanitarias en Venezuela debe tener en cuenta lo siguiente:

  • Toda la acción humanitaria debe ir guiada por un mandato de humanidad; debe garantizar los principios humanitarios de imparcialidad, independencia y neutralidad. Dichos principios han sido aceptados en numerosos documentos y en particular la Resolución 46/182 de la Asamblea General de la ONU.
  • La ayuda humanitaria no debe ser instrumentalizada para otros fines que no sean la protección de la vida, el alivio del sufrimiento y la garantía de los derechos humanos. Advertimos sobre los riesgos que el uso político de la ayuda puede suponer para la población que la recibe.
  • Cualquier actuación humanitaria debe cumplir los acuerdos internacionalmente asumidos en la Declaración de París sobre la Eficacia de la Ayuda al Desarrollo, los Principios de Ayuda Humanitaria de Naciones Unidas y el Consenso Europeo sobre Ayuda Humanitaria.
  • Recordamos la Resolución 71/129 de la Asamblea General de Naciones Unidas sobre la seguridad del personal humanitario, en la que se establece que los Estados no deben condicionar su trabajo.
  • Recordamos que el trabajo humanitario es mucho más que la entrega de “paquetes de ayuda” y la mera asistencia, supone un diagnóstico detallado de la situación, define quiénes son las personas más vulnerables, analiza las cuestiones de género y edad, garantiza la rendición de cuentas y una serie de criterios de calidad construidos colectivamente en el ámbito internacional. La profesionalidad de quienes realizan la ayuda debe estar contrastada y garantizada. La ayuda humanitaria no debe ser instrumentalizada ni mediatizada.
  • La ayuda humanitaria debe ser una contribución a la paz, sin causar perjuicio alguno, aludiendo al principio y deber del “Do not harm”, y ha de mantener su carácter civil (no militar) siempre, tal y como recogen las Directrices de Oslo aprobadas por las Naciones Unidas.

Por ello, hacemos un llamamiento para que toda acción humanitaria que se lleve a cabo garantice tales principios, focalice sus actuaciones en la mejora de la vida de las personas más vulnerables, garantice los derechos humanos, y contribuya a la construcción de la estabilidad y la paz.