Lafede.cat emet un comunicat de rebuig a la resposta militaritzada i l’ús del llenguatge bèl·lic que està duent a terme el govern espanyol davant la crisi del Covid-19 i reclama una gestió des de la seguretat humana i la Justícia global que posi al centre la vida humana i la sostenibilitat del planeta, revertint la despesa militar per destinar-la a despesa social.

Roda de premsa al Palau de la Moncloa (Madrid) pel Covid- 19.

COMUNICAT: Barcelona, 7 d’abril de 2020.

En primer lloc, volem mostrar la nostra solidaritat amb totes les persones malaltes, les seves famílies i entorns propers, i el nostre suport i agraïment a tot el personal sanitari i a tots i a totes les professionals i voluntàries que, des de diferents àmbits, els formals i més visibles i també els informals, sovint invisibilitzats i precaritzats, estan contribuint a superar aquesta crisi. Tots ells i elles constitueixen la nostra xarxa de seguretat.

L’actual situació d’emergència sanitària està comportant greus afectacions per a la població i la mort de persones estimades. La propagació del Covid-19 està conduint a una situació d’incertesa socioeconòmica. A la vegada, la crisi actual està evidenciant la necessitat urgent de transformació de l’actual model socioeconòmic cap a un altre que asseguri i posi al centre la vida humana i la sostenibilitat del planeta.

Des de Lafede.cat i com a entitats que treballem amb un enfocament de Justícia global i de la defensa dels drets humans i la cultura de pau, ens preocupa especialment la deriva militarista que està prenent la resposta a aquesta crisi. Entenem que declarar la guerra a un virus -una forma de vida biològica- no aporta cap fórmula útil per a fer-hi front, sinó que situa el problema en un àmbit que no li pertoca. La resposta des de la seguretat armada és totalment inadequada i ineficaç per abordar a la situació generada pel Covid-19, que demana de la responsabilitat col·lectiva de cuidar-nos i confinar-nos, i de reforçar un sistema sanitari que ha patit un excés de retallades.

Aquesta crisi està sacsejant moltes consciències i ens interpel·la a reflexionar. Des de Lafede.cat creiem que és moment de qüestionar-se el marc d’actuació, i de canviar el nostre paradigma de seguretat militaritzada, per enfocar la resposta des de la seguretat humana, per a fer front a aquesta i a futures situacions. Només enfortint i fomentant aquelles institucions i estaments que posen la vida al centre, com la sanitat, la recerca, l’educació, les cures i els cossos civils de protecció, podrem construir societats de pau, segures, solidàries, democràtiques, obertes i justes.

La situació actual ens ha permès descobrir nítidament qui ens dona seguretat i com. La pandèmia ha tingut un impacte sobtat i implacable a les nostres vides. També ens a portat a preocupar-nos pels més vulnerables i vulnerabilitzats. S’han multiplicat les iniciatives locals de solidaritat, posant de relleu la importància de la comunitat. En definitiva aquests canvis positius que sorgeixen en la nostra quotidianitat, ja es situen des de la seguretat del benestar i les cures de les persones i del planeta, i cal que ajudem a que s’implantin més enllà d’aquesta crisi.

Des de Lafede.cat creiem que és moment de canviar algunes dinàmiques instaurades en la gestió de la crisi i d’adoptar noves mesures que tinguin en compte criteris de necessitat i proporcionalitat. Des de la cultura de pau tenim clar que els fins no justifiquen els mitjans.

Per tot això,

  • Rebutgem fermament la presència de l’exèrcit i el llenguatge bèl·lic tant als espais de gestió de la crisis, com a l’espai públic. Les funcions policials de manteniment de l’ordre públic s’han de dur a terme per part d’aquelles autoritats civils competents des d’un enfocament de responsabilitat col·lectiva i no des de l’amenaça, el control massiu de la població i la generació de por.
  • Expressem i manifestem que qui ens dona seguretat en aquests moments són els professionals sanitaris, els serveis públics i les polítiques públiques. És per tot això que demanem que es reestructuri el pressupost destinat a despesa militar i es destini a polítiques socials.
  • Demanem als governs espanyol, català i administracions locals que no recorrin a respostes militaritzades i que s’adopti un enfocament des de la seguretat humana, és a dir, des de la promoció de la democràcia, la cultura de pau i el diàleg, i el benestar comú. Instem a que aquesta mesura es converteixi en política pública.
  • També fem una crida a totes les entitats del tercer sector a oferir el coneixement i capacitats que tenen, i a posar-se a disposició de les necessitats que requereix l’actual situació, com moltes ja ho han fet, i a les autoritats a reconèixer aquesta experiència i posar-la en valor.

Tota crisi fa trontollar els fonaments de la societat i, més enllà de les tragèdies humanes que comporta, també crea oportunitats que cal aprofitar per dur a terme transformacions positives que ens permetin sortir més enfortides i preparades. Des de Lafede.cat som conscients que la forma en que donem resposta a aquesta crisi crearà els fonaments de la societat que en sortirà. Per això volem col·laborar amb les autoritats per poder afrontar aquesta situació des de la Justícia global i la cultura de pau. Així mateix, ens mantindrem atentes per denunciar qualsevol mesura que vagi en direcció contrària.

Posicionament_Covid19 Pau_LafedeCAT[:es]Lafede.cat publica un comunicado de rechazo a la respuesta militarizada y el uso del lenguaje bélico que está llevando a cabo el gobierno español ante la crisi del Covid-19, y reclama una gestión desde la seguridad humana y la Justícia global que ponga en el centro la vida humana y la sostenibilidad del planeta, revirtiendo el gasto militar para destinarlo a gasto social.

Rueda de prensa en el Palacio de la Moncloa (Madrid) por el Covid- 19.

COMUNICADO: Barcelona, 7 de abril de 2020.

En primer lugar, queremos mostrar nuestra solidaridad con todas las personas enfermas, sus familias y entornos cercanos, y nuestro apoyo y agradecimiento a todo el personal sanitario y a todos y todas las profesionales y voluntarias que, desde diferentes ámbitos, formales e informales, a menudo invisibilizados y precarizados, están contribuyendo a superar esta crisis. Todas ellas y ellos constituyen nuestra red de seguridad.

La actual situación de emergencia sanitaria está conllevando graves afectaciones para la población y la muerte de personas queridas. La propagación del Covid-19 está conduciendo a una situación de incertidumbre socioeconómica. A su vez, la crisis actual está evidenciando la necesidad urgente de transformación del actual modelo socioeconómico hacia otro que asegure y ponga en el centro la vida humana y la sostenibilidad del planeta.

A las entidades de Lafede.cat que trabajamos con un enfoque de Justicia Global y de defensa de los derechos humanos y de cultura de paz, nos preocupa especialmente la deriva militarista que está tomando la respuesta a esta crisis. Entendemos que declarar la guerra a un virus –una forma de vida biológica- no aporta ninguna fórmula útil para hacerle frente, sino que sitúa el problema en un ámbito que no le corresponde. La respuesta desde la seguridad armada es totalmente inadecuada e ineficaz para abordar la situación generada por el Covid-19, que demanda de la responsabilidad colectiva de cuidarnos y confinarnos, y de reforzar el sistema sanitario que ha sufrido un exceso de recortes.

Esta crisis está sacudiendo muchas conciencias y nos interpela a reflexionar. Desde Lafede.cat creemos que es momento de cuestionarse el marco de actuación, y de cambiar nuestro paradigma de seguridad militarizada para enfocar la respuesta desde la seguridad humana, para hacer frente a esta y a futuras situaciones. Solo fortaleciendo y fomentando aquellas instituciones y estamentos que ponen la vida en el centro, como la sanidad, la investigación, la educación, los cuidados y los cuerpos civiles de protección, podremos construir sociedades de paz, seguras, solidarias, democráticas, abiertas y justas.

La situación actual nos ha permitido descubrir nítidamente quién nos da seguridad y cómo. La pandemia ha tenido un impacto repentino e implacable en nuestras vidas. También nos ha llevado a preocuparnos por los y las más vulnerables y vulnerabilizadas. Se han multiplicado las iniciativas locales de solidaridad, poniendo de relieve la importancia de la comunidad. En definitiva, estos cambios positivos que surgen en nuestra cotidianidad ya se sitúan desde la seguridad del bienestar y los cuidados de las personas y del planeta, y hace falta que contribuyamos a que se implanten más allá de esta crisis.

Desde Lafede.cat creemos que es momento de cambiar algunas dinámicas instauradas en la gestión de la crisis y de adoptar nuevas medidas que tengan en cuenta criterios de necesidad y proporcionalidad. Desde la cultura de paz tenemos claro que los fines no justifican los medios.

Por todo eso,

  • Rechazamos firmemente la presencia del ejército y del lenguaje bélico tanto en los espacios de gestión de la crisis, como en el espacio público. Las funciones policiales de mantenimiento del orden público se deben llevar a cabo por parte de aquellas autoridades civiles competentes desde un enfoque de responsabilidad colectiva y no desde la amenaza, el control masivo de la población y la generación de miedo.
  • Expresamos y manifestamos que quien nos da seguridad en estos momentos son los profesionales sanitarios, los servicios públicos y las políticas públicas. Es por eso que pedimos que se reestructure el presupuesto destinado a gasto militar y se destine a políticas sociales
  • Pedimos a los gobiernos español, catalán y administraciones locales que no recurran a respuestas militarizadas y que adopten un enfoque de seguridad humana, es decir, de promoción de la democracia, la cultura de paz, el diálogo y el bienestar común. Instamos a que esta medida se convierta en política pública.
  • También hacemos un llamado a todas las entidades del tercer sector a ofrecer su conocimiento y capacidades y a ponerse a disposición de las necesidades que requiere la actual situación, como muchas ya lo han hecho, y a las autoridades a reconocer esta experiencia y ponerla en valor.

Toda crisis hace tambalear los cimientos de la sociedad y, más allá de las tragedias humanas que comporta, también crea oportunidades que es necesario aprovechar para llevar a cabo las transformaciones positivas que nos permitan salir más reforzadas y preparadas. Desde Lafede.cat somos conscientes que la forma en que demos respuesta a esta crisis creará los cimientos de la sociedad que saldrá. Por ello queremos colaborar con las autoridades para afrontar esta situación desde la Justicia Global i la cultura de paz. Asimismo, nos mantendremos atentas para denunciar cualquier medida que vaya en dirección contraria.

DESCARGAR EL POSICIONAMIENTO EN PDF