Lafede
El camí cap a la fusió de les tres federacions d’ONG
Lafede - Justícia global neix el 2013 com a resultat de la fusió de les federacions històriques d’ONG de pau, cooperació i drets humans nascudes a partir de 1989.
Menys informacióReestructuració interna i definició de l’agenda de Justícia global amb noves línies de treball i incidència
La nova federació integra l’experiència i la trajectòria de totes les organitzacions prèviament federades, i actualitza i renova els seus objectius i discursos. Període intens de reestructuració legal i tècnica, de treball de cohesió interna, i de definició de la nova agenda de Justícia global. Molt treball d’incidència per recuperar la política i el pressupost de cooperació després de la crisi i les retallades, i s’obren noves línies de treball de coherència de polítiques (Empresa i drets humans i Refugiades).
Dates clau:
Juny 2013: Primera Assemblea general i renovació de la junta directiva. per pilotar la transformació. S’aprova el primer document públic, el Manifest pel dret a una educació transformadora.
Juny de 2014: L’Assemblea aprova el canvi de nom i marca, així com tots els documents fundacionals i el pla de treball 2014-2016 amb dos grans objectius: enfortir la cohesió interna, i donar a conèixer la nova identitat i missió.
Febrer 2015: Inauguració del segon espai cedit per l’Ajuntament de Barcelona, l’Espai d’Entitats, Erasme de Janer.
Abril 2015: I Trobada Canviar l’educació per canviar el món, És la primera gran activitat pública de construcció de xarxa.
Juny 2015: Primer document marc de Justícia global, “Treballar per la Justícia global en un món global”.
Setembre 2015: Co-convoquem el primer acte de solidaritat amb les persones refugiades.
Menys informacióConsolidació tècnica, i impuls de l’agenda feminista i de defensa dels drets civils i polítics a Catalunya
Consolidem l’estructura i l’equip, i obrim l’agenda de Justícia global com a resposta al context polític català. També ampliem la nostra presència a l’espai associatiu català. A nivell intern, l’ampliació d’agenda es tradueix en 10 eixos de treball actius. L’agenda feminista se centra en els canvis organitzacionals.
Dates clau:
Febrer 2017: Inici del procés intern de reflexió i canvi organitzacional en clau feminista: Sembrant cures per cultivar canvis.
Juliol 2017: Ens posicionem en relació amb el referèndum i el conflicte polític català: demanem diàleg, negociació i la defensa dels drets humans.
Agost 2017: Coordinem la manifestació de rebuig a l’atemptat terrorista de les Rambles.
Maig 2019: Aconsemguim que el Pla director de cooperació 2019-2022 es compromet amb el 0’7% l’any 2030.
Juny-Juliol 2019: Aprovem el Protocol d’abordatge de les violències sexuals.
Octubre 2019: Coimpulsem el manifest de la societat civil contra la sentència als responsables del procés i fem una crida a les mobilitzacions pacífiques.
Novembre 2019: Celebrem els 30 anys de la primera federació d’ONG i els 25 anys del naixement del moviment social de solidaritat internacional. Coeditem la revista Justícia global de Crític.
Menys informacióConsolidació i renovació de la base social, i impuls de l’agenda de pau, antiracisme i IA
Malgrat la pandèmia, la primera dècada és de creixement sostingut i renovació del 40% de la base social, arribant a les 130 entitats el 2024. Ens consolidem com a referent del sector en discurs i incidència, amb diferents informes i campanyes, i obrim línia de treball de desburocratització i participació juvenil, reimpulsem l’agenda de pau i apostem per de digitalització i IA ètica.
Dates clau:
Juliol 2020: Es registra al Parlament la proposta de llei per a la creació del Centre Català d’Empreses i Drets Humans, impulsada des de la federació.
Desembre 2020: Publiquem un document marc d’educació, la Guia d’Educació per a la Justícia global: Educar en futurs alternatius.
Març 2021: La seu canvia de nom i passa a nomenar-se Espai Arcadi Oliveres.
Octubre 2021: Coimpulsem el II Congrés Mundial de Pau i publiquem l’informe sobre simplificació administrativa.
Maig 2021: Co-organitzem la primera jornada sobre Intel·ligència artificial i drets humans.
Març 2022: Convoquem la 1a concentració de protesta per la invasió d’Ucraïna.
Gener 2023: Coorganitzem I Jornada de Pau del Parlament.
Juny 2023: Publiquem el document marc de Comunicació transformadora.
Febrer 2024: Es presenta el Fòrum Català per la Pau que coimpulsem.
Març 2024: Publiquem el document marc d’incidència en Justícia global feminista.
Abril 2024: Publiquem el document marc d’incidència i coherència de polítiques: 60 demandes per un país compromès amb la Justícia global.
Juliol 2024: Presentem informes sobre participació juvenil per a la transformació social i IA i algoritmes al sector públic.
Novembre 2024: Compareixem per primera vegada al Parlament per explicar la nostra feina i demandes.
Publiquem informes sobre l’estat de l’antiracisme i la descolonialitat a nivell intern i sobre el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de pau.
Menys informació
Nosaltres
Lafede – Justícia global som una federació de 131 organitzacions catalanes que neix el gener de 2013 com a resultat de la fusió d’antigues federacions d’entitats.
Som una xarxa que promou l’acció col·lectiva de les entitats afiliades, i treballem activament per aconseguir la Justícia global i l’erradicació de les desigualtats a tot arreu, a altres llocs del món i a casa nostra, mitjançant la cooperació al desenvolupament, la defensa i promoció dels drets humans i el foment de la cultura de pau i noviolència.
Som referents en Justícia global i representem les nostres entitats davant les institucions, la ciutadania, i altres agents socials.
Treballem des de l’enfocament de drets humans i la cultura de pau aquí i arreu, considerant la dimensió internacional i la interconnexió de les problemàtiques locals i globals
Prioritzem el treball en xarxa juntament amb plataformes i moviments socials.
Som un espai de participació democràtica de les entitats, per a la coordinació i la generació de coneixement.
Som una entitat diversa, antiracista, feminista i sostenible, i vetllem per la coherència entre els valors que promovem i les nostres pràctiques.
Acompanyem les entitats federades en l’aposta per unes pràctiques coherents i transformadores.
Les imatges d’aquesta secció han estat generades mitjançant inteligència artificial i, potseriorment, editades per l’equip de disseny.
450.000
Som més de 450.000 persones (treballadores, base social i persones voluntàries)
103
Som presents a
103 països del món
5.710.000
Acompanyem 5,71 milions de persones (5,22 de les quals al Sud global).
Lafede fonamenta la seva acció en uns valors comuns i compartits que expressa i promou a través del seu Codi ètic i de conducta, i que són els següents:
1
Participació i cultura democràtica
Disposem de mecanismes transparents i participatius per constituir els nostres òrgans de govern, des d’una perspectiva de gènere i de representativitat intergeneracional, seguint pautes de governança democràtica en els sistemes de presa de decisions, les activitats i les relacions amb tercers
2
Transparència
Estem oberts a l’escrutini de l’opinió pública sobre les nostres polítiques, pràctiques i pressupostos
3
Compromís
Amb tota la població, tant de la nostra societat com d’altres, però amb una priorització o discriminació positiva envers determinats grups o persones especialment vulnerables o desafavorides
4
Coherència
Entre la nostra identitat, els nostres objectius i els instruments que fem servir
5
Transformació social
Tenim la voluntat de ser agents per a la transformació de la societat en la línia de l’establert a la nostra missió
6
Diversitat
Partim de la certesa que tots els éssers vius som diferents i singulars. Davant aquest fet, ens comprometem a generar mecanismes per a la participació i representació de tothom sense discriminació ni exclusió, posant especial èmfasi en la diversitat cultural, sexual, religiosa i funcional per a reflectir de la millor manera la societat en cada moment