Educació per a la Justícia
Global
“L’educació no canvia el món, canvia les persones que canviaran el món”.
– Paulo Freire
L’educació per a la justícia global té com a finalitat promoure processos educatius que fomentin la presa de consciència sobre la interrelació entre les problemàtiques globals i les locals, perquè només comprenent les injustícies del nostre entorn amb perspectiva global podrem dissenyar i construir alternatives al sistema que siguin viables.
Es tracta també de processos educatius que fomenten el pensament crític i posen en qüestió les concepcions preestablertes a partir de la interacció amb l’entorn, que eduquen en la controvèrsia i el dissens, promovent el respecte a les opinions diferents i l’acceptació de la complexitat.
Finalment, les propostes d’educació per a la justícia global ens conviden a reconèixer-nos com agents de canvi, prenent consciència del potencial transformador que tenim com a persones i col·lectius i donant valor a les petites accions que poden esdevenir l’embrió d’una transformació global.
Què és l’Educació per a la
Justícia global?
L’Educació per a la justícia global és un paradigma educatiu que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent (treballar sobre les causes que generen desigualtats i conflictes), un model que genera violències estructurals que deriven en greus injustícies socials.
Es parteix de la idea de ciutadania global per assenyalar la pertinença a un sol món, i de presa de consciència sobre l’oportunitat que tothom té en la promoció de la justícia social i l’equitat, l’acció transformadora i la generació d’alternatives.

Es tracta de processos educatius que parteixen del reconeixement de la vulnerabilitat de la vida i de l’afirmació de la relació d’interdependència i ecodependència com un element inherent a la naturalesa humana. Aquesta presa de consciència és clau per afavorir un apoderament col·lectiu que posa el focus en les relacions humanes, valora la riquesa i la diversitat de sabers i propicia espais de cura i autocura.
En l’Educació per a la Justícia global és tan important el per què com el com, d’aquí la importància de destacar aspectes metodològics rellevants: la necessitat de tenir en compte tots els contextos d’interrelació de les persones al llarg de la vida (família, comunitat, entorn laboral, etc.) com a espais d’aprenentatge; l’aposta per metodologies actives i participatives que promouen un aprenentatge significatiu (l’oposat al memorístic) i aplicat -des de l’emoció, el cos i la reflexió-; i el foment de l’emancipació crítica, entesa com “l’aprendre a pensar i desenvolupar el coneixement per actuar en favor d’allò que un creu”.
Posem en pràctica l’Educació per a la Justícia global
L’educació per a la Justícia global és una de les línies de treball de les entitats de Lafede: bona part de les nostres organitzacions federades la tenen com una branca principal.
Actualment la federació impulsa l’Educació per a la Justícia global amb la generació de discurs, la incidència en les administracions públiques, la dinamització de les entitats i l’impuls de projectes i accions educatives.
L’educació per a la Justícia global és una de les línies de treball de les entitats de Lafede: bona part de les nostres organitzacions federades la tenen com una branca principal. Actualment la federació impulsa l’Educació per a la Justícia global amb lageneració de discurs, la incidència en les administracions públiques, la dinamització de les entitats i l’impuls de projectes i accions educatives.
S’organitza principalment a través de l’Eix d’educació, un espai de participació i coordinació de les organitzacions que treballen en l’àmbit de l’educació transformadora. La coordinació en aquest àmbit té una llarga trajectòria, ja que les tres federacions catalanes d’ONG que van precedir Lafede tenien totes una comissió d’educació.
L’any 2013, amb el naixement de Lafede, la comissió d’educació va elaborar el Manifest pel dret a una educació transformadora. El 2016 es va preguntar a diferents agents educatius (professorat, activistes, artistes, acadèmiques o educadores socials i comunitàries), sobre la relació entre educació i justícia global. El resultat d’aquelles converses es pot veure al vídeo “Eduquem per a la transformació social – Fentipensant la Justícia Global” (2017).
Finalment, el 2020, i fruit de dos anys de treball de l’Eix d’Educació, es va publicar el document “Educar per a futurs alternatius. Guia d’Educació per a la Justícia Global” que té per objectiu plasmar de forma escrita i organitzada, però també propera i directa, la visió de Lafede sobre l’Educació per a la Justícia Global, així com els reptes globals que la converteixen en una estratègia imprescindible per a la transformació social.
Per organitzar els objectius de l’EpJG es parteix d’una proposta d’eixos temàtics (Relacions de poder, drets humans i governança; justícia econòmica i social; perspectiva feminista; pau i noviolència; interculturalitat crítica, i justícia ambiental), però no es tracta de temàtiques enteses com a compartiments estancs, sinó tot el contrari, estan estretament relacionades, de manera que s’han d’entendre com a portes d’entrada als diversos sabers que s’entrellacen i es complementen.
Aquesta guia va també acompanyada del decàleg 10 claus per posar en pràctica l’Educació per a la justícia global. El foment del pensament crític, l’aposta pel treball experiencial i vinculat al context local, la revisió dels propis privilegis, el valor de les petites accions transformadores o el treball a partir de metodologies socioafectives que connectin amb les emocions, són alguns dels elements que es presenten en aquest document. Són metodologies i mirades educatives pensades per ajudar a totes aquelles persones interessades en realitzar propostes d’Educació per a la justícia global a fer-les realitat.

Incidència per una
estratègia educativa pròpia:
Durant, el 2023, i fruït de l’evolució i consolidació del treball educatiu, les entitats agrupades als eixos d’Educació i Comunicació van definir noves prioritats conjuntes.
Lafede treballa perquè aquestes noves prioritats s’incorporin a la futura Estratègia catalana d’educació i comunicació transformadores, estratègia que e sconsidera necessària, amb nous objectius i indicadors, per garantir un major impacte social.
El pla director de Cooperació 2019-2022 marcava com a objectiu la redacció d’aquesta estratègia, però els canvis en la Conselleria d’Exteriors van impedir-ho. El nou Pla director 2023-2026 va tornar a incloure aquest objectiu gràcies al treball d’incidència de la federació, que ho va incloure entre les seves 10 línies vermelles en la negociació política.
Ara, i en línia amb l’evolució del sector, el govern es planteja com a objectiu el foment d’una “educació global crítica, creativa i innovadora, que incorpori la perspectiva de gènere interseccional, i que generi noves narratives i arribi a nous públics —especialment el jove—, articulant nous llenguatges, formats i canals, i que acceleri les formes de treball més transformadores, amb més capacitat d’impacte i d’adaptació als contextos canviants”.

Trobada Canviar l’educació per canviar el món
Des de fa molts anys, Lafede treballa per apropar les entitats i el món educatiu, i per renovar els discurs i les pràctiques educatives per tal que siguin més transformadores i estiguin alineades amb la idea de justícia global. Per això, impulsem la trobada Canviar l’educació per canviar el món, un espai bienal d’impuls i visibilització de l’educació per a la justícia global que té l’objectiu de promoure l’intercanvi i el treball en xarxa entre agents educatius i socials que impulsin accions educatives amb la finalitat d’incentivar la consciència crítica vers les causes que generen desigualtats, generar consciència sobre l’impacte de les accions quotidianes en les problemàtiques globals i fomentar la corresponsabilitat per a generar alternatives així com la participació d’infants, joves i adults.
La trobada està dirigida a un ampli ventall d’agents educatius i socials: professorat de primària, secundària i universitat, estudiants de magisteri i pedagogia, educadores socials, entitats d’EpJG o institucions i administracions de l’àmbit social i educatiu.
Actualment, el grup motor que organitza la trobada està format per representants de diverses institucions públiques i entitats socials i educatives: Lafede.Centre Promotor d’APS, Escola Lliure del Sol, Departament d’Educació de la Generalitat, Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Escoltes Catalans, ESPLAC, MEG i CESIRE.
De forma puntual també hi participen els ajuntaments i entitats de les ciutats que acullen la trobada, és el cas de l’Ajuntament de Terrassa (2022) i de l’Ajuntament de Mataró i el Moviment Educatiu del Maresme (2024).
Més informació de la Trobada Canviar l’educació per canviar el món en aquesta pàgina.

Mapa Educa Justícia Global
El Mapa Educa Justícia global és una pàgina web que recull bones pràctiques d’EpJG de l’àmbit català, amb l’objectiu de posar-les en valor i reconèixer la feina de les persones i institucions que les impulsen. Vol ser una eina útil per a totes aquelles persones interessades a conèixer i a impulsar experiències educatives transformadores.
S’hi poden trobar experiències educatives impulsades per entitats de justícia global, centres educatius, entitats de lleure o ajuntaments, de tot Catalunya i incorpora un cercador per trobar-les en funció del lloc on es realitzen, del tema que tracten o de l’àmbit educatiu al qual s’adrecen, entre d’altres.
Totes les experiències comparteixen la finalitat de promoure la consciència crítica vers les causes que generen desigualtats i conflictes i de contribuir al canvi d’actituds i de pràctiques per fer possible societats compromeses amb la transformació social i la generació d’alternatives. Per aconseguir-ho plantegen aprenentatges que relacionen fets quotidians amb problemàtiques globals, promouen la consciència i la responsabilitat sobre l’impacte de les pròpies accions a escala global, fomenten la participació i l’apoderament d’infants, joves i ciutadania en general, promouen el treball en xarxa, la cohesió i la interacció entre diferents agents de la comunitat i de l’entorn immediat.
Recursos i enllaços
Documents d’interès
Articles d’interès
Projectes vinculats
Notícies relacionades
Educar per la pau a Catalunya, Colòmbia i Alemanya
La cinquena trobada “Canviar l’educació per a canviar el món” es va obrir amb la taula rodona “El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent”, on es van abordar els reptes de l'educació per la pau en diferents contextos. A la taula rodona, moderada per Cécile Barbeito de l'Escola [...]
Publicat: 26 novembre 2024
Segueix llegintLa compareixença de Lafede.cat al Parlament en 8 punts
El passat dijous 21 de novembre, Lafede.cat va compareixer, per primera vegada, a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament de Catalunya a petició de les forces parlamentàries. Es tractava de la tercera sessió de treball de la nova legislatura, i la federació va explicar els reptes de la [...]
Publicat: 26 novembre 2024
Segueix llegintUdi Raz: “Alliberar Palestina també passa per alliberar el judaisme del sionisme”
Udi Raz (Haifa, 1987) és un activista israelià propalestí que va créixer a Haifa, entre Jaffa i Beirut i que va marxar a viure a Alemanya quan va adonar-se de la situació de discriminació que pateixen les persones palestines a la seva terra. A Berlín, però, ha estat detingut diverses vegades per mostrar el seu [...]
Publicat: 19 novembre 2024
Segueix llegint