Empresa i Drets Humans
Introducció
“Reclamem la creació del Centre català d’empresa i drets humans. No es pot tenir una posició indiferent vers les vulneracions de drets humans que estan causant les transnacionals”.
– Adil Meléndez, advocat colombià defensor de comunitats afrodescendents
És innegable que existeix una vulneració sistemàtica dels drets humans per part de les grans corporacions internacionals. Tanmateix, actualment no existeix cap mecanisme que vetlli perquè les empreses compleixin amb el respecte dels drets humans més enllà de les nostres fronteres. Per això, estem treballant perquè totes les empreses que operen a Catalunya i/o presten serveis a qualsevol administració pública catalana compleixin escrupulosament amb el respecte dels drets humans, tant al territori català com a l’exterior.
El Centre Català d’Empresa
i Drets Humans
Des del 2014, el Grup català d’Empresa i Drets Humans que el formen una vintena d’entitats de Lafede i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, està impulsant la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans (CCEIDH). Volem que aquest centre sigui públic i garanteixi que tota empresa que opera a Catalunya i/o presta serveis a qualsevol administració pública catalana estigui obligada a respectar els drets humans, tant al territori català com a l’exterior.

Entre les funcions del CCEIDH estaria el poder rebre i contrastar denúncies de comunitats afectades per empreses presents a Catalunya, de manera que si aquest Centre emetés un informe que validés qualsevol tipus de violació en l’àmbit dels drets humans no pogués operar més en territori català fins haver reparat les vulneracions dutes a terme i haver canviat les seves polítiques internes per tal d’evitar possibles futures vulneracions de drets. Per això demanem que el CCEIDH sigui independent del poder corporatiu, eficaç en la seva actuació, accessible per a les comunitats del Sud global afectades, compromès amb la justícia global i amb visió feminista, i valent per evitar la impunitat empresarial.
De manera coherent, també demanem a les institucions catalanes que donin suport explícit a l’aprovació del Tractat Vinculant que s’està negociant a Nacions Unides per frenar la impunitat de les transnacionals a nivell internacional.
L’any 2024 es va parar per segona vegada l’aprovació de la Llei de la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans al Parlament de Catalunya. Aquesta proposició de Llei estava en el tram final del seu debat parlamentari i a punt de ser aprovada, i va decaure per l’avançament de les eleccions catalanes, Aquesta iniciativa pionera al món ja va decaure amb l’avançament electoral de les anteriors de l’any 2021 i les comunitats i pobles del Sud Global porten més de nou anys en espera de la seva aprovació.
En aprovar-se el Centre, Catalunya esdevindria pionera en la defensa dels Drets Humans a escala internacional, situant-se per davant de les Nacions Unides en el control de les empreses transnacionals. Les entitats de pau, cooperació i drets humans treballen des del 2014 per fer-lo realitat i, de fet, el Parlament de Catalunya ja ha mostrat en diverses ocasions el seu suport amb tres resolucions des del 2016, per unanimitat o majoria absoluta.
La proposta elaborada pel Grup català d’Empresa i Drets Humans compta actualment amb el suport de més de 8.000 organitzacions socials, sindicats i cooperatives.
Mapa Alerta DH
El 30 de juny de 2020 es va presentar oficialment el web del Mapa d'AlertaDH, que incorpora diversos casos en què es mostren les vulneracions de drets per part de diferents empreses que operen arreu del territori català.
Els casos més emblemàtics són els de les empreses del Grup ACS, que té com a accionista principal Florentino Pérez, que causen impactes negatius en l’àmbit ambiental, social i econòmic a Guatemala, alhora que també tenen complicitats en zones a Palestina, i a Catalunya, entre d’altres.
El grup ha establert un consell editorial del web per tal de fer un bon manteniment i per a establir criteris per a incorporar nous casos.

Recursos i enllaços
Documents d’interès
Articles d’interès
“La convocatòria d’eleccions no aturarà el Centre català d’Empresa i Drets Humans que necessitem” (Article d’opinió al Catalunya Plural, per Marco Aparicio i Alejandra Durán 27/03/2024)
Entrevista Justino Piaguage: “Les empreses destrossen el nostre territori i marxen sense assumir cap responsabilitat” (Maig 2023)
Entrevista Adil Meléndez, advocat colombià: “Cal el Centre català d’Empresa i drets humans perquè vigili i controli les actuacions de les transnacionals”
Projectes vinculats
Notícies relacionades
La compareixença de Lafede.cat al Parlament en 8 punts
El passat dijous 21 de novembre, Lafede.cat va compareixer, per primera vegada, a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament de Catalunya a petició de les forces parlamentàries. Es tractava de la tercera sessió de treball de la nova legislatura, i la federació va explicar els reptes de la [...]
Publicat: 26 novembre 2024
Segueix llegintQui és qui al nou govern, en clau de Justícia global
El passat mes d'agost es formava el nou govern de la Generalitat de Catalunya. Lafede.cat ha analitzat quins són els departaments del govern responsables de les polítiques públiques en matèria de Justícia global amb els que interactuarà durant aquesta legislatura a fi d'implementar les demandes recollides al [...]
Publicat: 21 octubre 2024
Segueix llegintPrimers anuncis i compromisos del nou conseller Jaume Duch
El passat 20 de setembre va comparèixer per primera vegada el nou conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, al Parlament. El conseller es va mostrar alineat amb algunes de les demandes de la Lafede.cat i va anunciar més recursos per a les convocatòries. El passat mes de juny, quan va arrencar la [...]
Publicat: 30 setembre 2024
Segueix llegint