Feminismes

Inici > Que fem > Línies de treball > Feminismes

“Si no podem reconèixer la injustícia en pell pròpia, no podem lluitar per la justícia al món”.

– Audre Lorde

Des de l’any 2016, Lafede ha fet dels Feminismes una línia de treball estratègica, i impulsat dos processos fonamentals: la incorporació de l’ètica de la cura en les organitzacions, i la cultura de tolerància zero vers les violències masclistes. A més, en un moment en què els plantejaments i les pràctiques feministes tenen més força que mai als carrers i a les institucions, però alhora, la resposta reaccionària antidrets és ferotge i no té precedents, treballem també per articular una agenda d’incidència política i social sòlida, que consensuï un relat col·lectiu entorn de què vol dir la Justícia global feminista i decolonial.

Desigualtats de gènere:
30 anys d’agenda col·lectiva

A Catalunya, les ONG de cooperació i desenvolupament treballen des dels anys 80 per erradicar les desigualtats de gènere gràcies, en part, a l’experiència acumulada de treball amb ONG del sud, especialment amb dones i feministes d’Amèrica del Sud i Central.

transicions feministes_sembrant cures

L’agenda col·lectiva en temes de gènere es treballa des de fa més de 25 anys, essent una de les més antigues del sector. Moltes organitzacions han treballat en propostes conjuntes des de 1996, any que es va fundar el primer grup de treball en el marc de la llavors Federació Catalana d’ONGD, que va encarregar el primer Estudi-diagnòstic sobre la perspectiva de gènere al treball de les ONG catalanes l’any 2006.

L’any 2013, Lafede ens comprometem a ser una entitat “diversa, antiracista i feminista” i ens plantegem, com a un dels objectius del Pla de treball 2016-2017 adaptar la nostra cultura organitzativa a l’enfocament feminista i a l’ètica de la cura. Per aconseguir-ho es realitza tot un procés d’aprenentatge col·lectiu amb les entitats, en el qual es comparteixen experiències i es reflexiona i identifiquen mecanismes per abordar les desigualtats de gènere de manera integral, amb l’objectiu de transformar en profunditat les organitzacions.

Com a part d’aquest procés, el 2017 Lafede canvia la seva estructura de funcionament i la Comissió de Gènere passa a ser un Eix estratègic de treball i a anomenar-se Eix de feminismes. Aquest eix es desenvolupa en dos àmbits:

  • Internament, les seves dues línies de treball fonamentals són promoure la incorporació de l’ètica de la cura en les organitzacions, i la implementació del Protocol d’abordatge de violències sexuals. En tots dos casos ha elaborat documents de referència.
  • Externament, fa seguiment i incidència de les polítiques públiques, i promou l’enxarxament amb altres plataformes d’organitzacions

Sembrant cures per cultivar canvis

El «Sembrant cures per cultivar canvis» és un procés participatiu d’aprenentatge i millora organitzacional que té com a objectiu la incorporació de  la perspectiva feminista i l’ètica de la cura en el dia a dia de les entitats i de la mateixa federació.

Com a resultat de tot aquest procés de reflexió col·lectiva, es va elaborar una Guia d’autodiagnosi per a organitzacions socials. Aquest document, que està a disposició de les entitats federades i de la ciutadania en general, representa una eina pràctica per aplicar l’ètica de la cura i generar canvis organitzacionals que permetin posar la vida al centre.

La guia permet a les persones que formen part d’una organització, ja siguin de la junta, de l’equip tècnic o voluntàries, diagnosticar l’organització, individualment o en col·lectiu, i facilitar la reflexió conjunta al voltant de temes com els valors hegemònics, els conflictes, la participació, l’organització del treball, la conciliació i la corresponsabilitat o l’assetjament sexual.

Il·lustració: Chiara Quilty-Harper (alumna de l’Escola Massana).

Espais lliures de violències:
ens dotem de protocols

El Protocol per a l’abordatge de les violències sexuals a les organitzacions és una aposta feminista i interseccional, que va més enllà dels protocols «clàssics» i de mínims.

Protocol cartell web

No només dona importància a respondre a les violències, les agressions, els abusos i assetjaments sexuals, sinó que també inclou les discriminacions sexuals i per raó de gènere i les equipara en drets a les altres. Defuig de victimitzacions i paternalismes, posa l’accent en la víctima i en la seva recuperació, i la reconeix per damunt de tot com a subjecte de drets, no només com a objecte d’agressió. També prioritza la formació i la presa de consciència per sobre de la simple signatura d’un document com un check a la llista de les «obligacions de les entitats».

El protocol és, en definitiva, una declaració de tolerància zero per part de Lafede davant les violències sexuals i els assetjaments discriminatoris al seu intern, al sector i a la societat en general, i una aposta sense fissures per la defensa dels drets humans i els feminismes.

Des de l’Eix de Feminismes de Lafede, s’han impulsat des de 2019 processos de formació i d’acompanyament a les entitats perquè esdevinguin espais lliures de violències. L’any 2023, gairebé el 70% de les entitats federades tenen ja el seu propi protocol o l’estan elaborant, i per tant estan compromeses amb la prevenció i detecció de les violències, i amb l’atenció a les possibles víctimes. Des d’aquest any, el Reglament de Règim Intern de Lafede incorpora l’obligació per les noves entitats de comptar amb aquesta eina en un termini de tres anys.

Amb l’objectiu d’acompanyar a les entitats federades en l’elaboració del seu propi protocol, s’han fet formacions i s’han creat diversos recursos, com ara:

Cap a la justicia global feminista

A L’Assemblea  de 2023 es va aprovar el text 
«Per una Justícia Global Feminista», un document marc impulsat per l’Eix de feminismes amb el suport dels diversos eixos temàtics de la federació, de l’equip tècnic i la Junta.

 

El text planteja una profunda revisió del treball d’incidència política en clau feminista de Lafede, i un nou horitzó col·lectiu. La nova proposta de Justícia global feminista incorpora la crítica decolonial al concepte de cooperació al desenvolupament tradicional. Es tracta d’un concepte que apunta a transformar un sistema geopolític colonial, capitalista i generador de desigualtats, incorporant l’enfocament feminista interseccional, la crítica decolonial i apostant per tenir cura global.

La Justícia global feminista implica reconèixer que les persones protagonistes, els subjectes polítics, són les que veuen els seus drets vulnerats, i en aquest sentit cal assegurar la participació de les dones, les nenes, les persones LGTBIQA+, racialitzades o migrades i les organitzacions feministes en els afers socials, polítics i econòmics. Per això s’han de construir aliances amb el moviment feminista i antiracista global, incorporant l’ètica de la cura en pro de la sostenibilitat dels activismes.

L’agenda per una Justícia global feminista, que guia des d’aleshores la incidència social i política de la federació des de la perspectiva feminista, s’ha concretat en tretze punts, que van des de l’equitat de gènere a la justícia algorítmica, passant per l’antiracisme, l’erradicació de les violències masclistes o la justícia climàtica. Dins de cada punt hi ha algunes línies estratègiques d’acció, com per exemple, la construcció d’aliances amb els moviments feministes globals i amb moviments antiracistes, la incorporació de lluites de la societat civil organitzada i cosmovisions del sud global, o la necessitat d’establir mecanismes de recollida de dades feministes que possibilitin fer un seguiment de les desigualtats que es volen erradicar.

El document incorpora també un apartat per orientar la incidència en les administracions públiques on es ressalta la necessitat de què incorporin la perspectiva interseccional i la coherència de polítiques. Una demanda important d’aquesta nova agenda és el 0,7% del pressupost de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) el 2030, amb un 20% destinat a projectes de defensa i promoció dels drets de les dones i col·lectius LGTBIQ+.

Impulsem transicions
feministes en xarxa

Totes les accions per la Justícia global han de generar major equitat de gènere i això requereix articular la transversalització de l’enfocament feminista en totes les dimensions d’una entitat. Per això, des de Lafede treballem en xarxa per impulsar transicions feministes a les organitzacions.

Lara Mazagatos Pascual

Un dels espais que hem cocreat és la xarxa “Transicions Feministes”, un espai format per diverses plataformes de segon nivell que ens hem trobat arran del treball que cadascuna hem engegat per denunciar les desigualtats de gènere a les nostres organitzacions, impulsar processos de prevenció i atenció a les violències masclistes i desenvolupar condicions per avançar cap a organitzacions feministes, més vivibles i igualitàries.

Es tracta d’un espai on poder compartir i aprendre dels diferents processos engegats a cada organització per caminar cap a organitzacions més feministes i justes, amb l’objectiu de no duplicar, optimitzar recursos i créixer juntes. Alhora, és també un espai d’incidència des del qual reivindicar, enfront d’administracions i altres agents polítics, suport en l’impuls de processos de transicions organitzatives, que permetin transformar, començant per les nostres pròpies entitats.

Recursos i enllaços

Documents d’interès

Document Document “Per una justícia global feminista” (Català, Castellà i Anglès) (2024).

Document Cap a un protocol de quilòmetre zero. 
Guia pràctica per a l’elaboració d’un protocol (versions per pantalla, mòbilimpressió)

Articles d’interès

Document Entrevista a Montse Pineda sobre el Protocol de Lafede.

Document Entrevista a Mariona Zamora (L’Esberla) sobre el procés Sembrant cures i la guia d’autodiagnosi.

Document Entrevista a tres entitats federades participants del procés Sembrant cures
(InteRed, Fundació Akwaba i Metges del món).

Notícies relacionades

Lafede.cat, referent en gènere per a les sòcies europees

D'entre les plataformes dels 11 territoris que formen el projecte europeu Connect for Global Change – des del qual es convoquen les beques Devreporter i Eduglobal –  Lafede.cat ha estat escollida com a referent en gènere. Això implica tant crear material de suport, com oferir formacions a les altres sòcies per [...]

Publicat: 10 desembre 2024

Segueix llegint

La compareixença de Lafede.cat al Parlament en 8 punts

El passat dijous 21 de novembre, Lafede.cat va compareixer, per primera vegada, a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament de Catalunya a petició de les forces parlamentàries. Es tractava de la tercera sessió de treball de la nova legislatura, i la federació va explicar els reptes de la [...]

Publicat: 26 novembre 2024

Segueix llegint

Qui és qui al nou govern, en clau de Justícia global

El passat mes d'agost es formava el nou govern de la Generalitat de Catalunya. Lafede.cat ha analitzat quins són els departaments del govern responsables de les polítiques públiques en matèria de Justícia global amb els que interactuarà durant aquesta legislatura a fi d'implementar les demandes recollides al [...]

Publicat: 21 octubre 2024

Segueix llegint