Justícia Global
Què és la Justícia global
La Justícia global és alhora un paradigma teòric i pràctic, i una finalitat. Com a paradigma, orienta totes aquelles activitats, institucions i organitzacions que treballen per aconseguir un món més just per a tothom, arreu.
A nivell pràctic significa abordar les diferents formes d’injustícia i no només acompanyar les persones, pobles i comunitats víctimes de tot tipus de desigualtats, sinó transformar les relacions de poder que les generen i sostenen, a través de la defensa dels drets humans, la cooperació internacional i la cultura de pau.
Transformar les estructures econòmiques, polítiques i socials, tant a escala global com local, suposa qüestionar els models de vida i desenvolupament actuals, però també plantejar alternatives per fer possible i viable una altra realitat internacional més positiva i esperançadora.

“Tothom té dret a que s’estableixi un ordre social i internacional en el que els drets i llibertats proclamats a la declaració es facin plenament efectius”.
– Thomas Pogge
Les imatges d’aquesta secció han estat generades mitjançant inteligència artificial i, potseriorment, editades per l’equip de disseny.
Un concepte en evolució
El principal teòric de la Justícia global és Thomas Pogge que proposa una nova comprensió de l’article 28 de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Tothom té dret a que s’estableixi un ordre social i internacional en el que els drets i llibertats proclamats a la declaració es facin plenament efectius”.
Pogge parla d’una desigualtat radical d’origen històric que es manté a través d’un ordre institucional imposat pels actors i governs dels països rics. És per aquesta raó que considera que els i les ciutadanes dels països del Nord global som corresponsables d’aquest sistema desigual i hem d’actuar per canviar-lo. Pogge considera necessari incorporar a l’anàlisi de la governança mundial als agents polítics no estatals com son les empreses transnacionals i les ONG o societat civil organitzada a nivell transnacional. Les seves propostes han estat desenvolupades i actualitzades per molts altres autors entre els quals Amartya Sen i Marta Nussbaum.
Més enllà dels debats acadèmics, la Justícia global és un concepte obert i en constant evolució però tal i com l’entenem avui és el resultat també de:
- Les reivindicacions de moviments socials, entitats, acadèmics/ques i governs del Sud global que reclamen un nou rol en l’ordre internacional.
- Els debats i pràctiques sorgides de les mobilitzacions altermundistes, i de l’acció posterior dels moviments feminista, antiracista/descolonial i ecologista, així com de l’evolució de les organitzacions de pau, cooperació i drets humans, que transiten de l’assistència a la reclamació de drets humans efectius per a tothom, arreu.

Lafede i la Justícia global
Transformar les estructures econòmiques, polítiques i socials, tant a escala global com local, suposa qüestionar els models de vida i desenvolupament actuals, però també plantejar alternatives per fer possible i viable una altra realitat internacional més positiva i esperançadora.
De manera molt resumida, les entitats orientades a la Justícia global:
- Són crítiques amb l’ordre internacional sorgit de la Segona Guerra Mundial que consideren insuficient, injust i reproductor d’injustícies globals tant històriques, com derivades dels seu rol de poder en la comunitat internacional.
- Reivindiquen el seu rol social i polític a l’àmbit internacional, com a societat civil organitzada a nivell transnacional.
- Assumeixen la interdependència global, i la responsabilitat de la ciutadania, les entitats, institucions i agents econòmics del Nord global en la situació del Sud global, i la necessitat d’actuar per acabar amb tot tipus de desigualtat.
- Treballen i donen suport a actors del Sud global per cercar solucions i alternatives a la situació de desigualtat i injustícia global.
- Treballen al Nord global a les seves societats per aconseguir que coneguin la realitat de desigualtat global i en tinguin una comprensió crítica, i perquè se sentin corresponsables i s’impliquin en el treball i objectius que persegueix la Justícia global.
Propostes per a un món amb Justícia global

Establir un sistema econòmic just i sostenible
Hem de canviar el sistema capitalista per un model basat en l’economia transformadora.

Recuperar els drets humans com a guia política
Cal blindar els drets humans bàsics i els polítics, la llibertat d’expressió…

Crear un nou model de governança global
I repensar l’arquitectura d’institucions polítiques internacionals.

Construir societats feministes
Això passa per a posar al centre la vida, i amb ella les cures, revertir les relacions de poders desiguals.

Construir societats antiracistes
Regularitzar a totes les persones residents al territori i disposar d’un sistema d’acollida digna.

Establir una renda bàsica universal i incondicional
Acompanyada d’una reforma fiscal justa i la fi dels paradisos fiscals.

Controlar l’activitat de les multinacionals
Cal vetllar perquè les empreses transnacionals no vulnerin els drets humans.

Cancel·lar el deute
Els països empobrits, ofegats per les polítiques colonials i les grans multinacionals.

Enfortir la cooperació internacional
I reforçar l’internacionalisme per a fer front als reptes globals com la Covid-19. Cal assolir el 0’7% el 2030.

Disminuir la despesa i la presència militar
Sabem que un enfocament militarista només provoca més violència.

Activar un procés de transició energètica justa
I democràtica, i aplicar mesures per garantir la sostenibilitat del planeta.

Apostar per un model agroalimentari sostenible
Necessitem un model alimentari basat en la sobirania alimentària per garantir el dret a l’alimentació.

Invertir en serveis públics i revertir les privatitzacions
Aquesta crisis ha evidenciat la importància que qualsevol país ha de tenir un sistema públic fort.

Incorporar la mirada global en l’educació
Cal que eduquem a infants i joves per a desenvolupar una mirada crítica.

Garantir un sistema de comunicació plural
Per tenir una ciutadania crítica i no manipulada és fonamental gaudir d’informació veraç.
Glossari
Cerca que tota l’acció de les administracions públiques sigui coherent amb la Justícia global. Des de la societat civil es cerca que la coherència de polítiques sigui assumida per les administracions públiques, a fi d’identificar i revertir els efectes negatius de les polítiques públiques sobre les vulneracions de drets al Sud global.
Fa referència a tots aquells col·lectius que a causa de condicions externes a elles i les seves decisions i accions, es veuen abocats a viure en situacions de vulnerabilitat i precarietat. Aquest concepte serveix per dirigir la responsabilitat de la seva situació a les condicions estructurals d’explotació i de desigual distribució de recursos al món.
Paradigma comunicatiu i educatiu que busca generar canvis culturals (eficàcia cultural) a través de l’ús de marcs i narratives de justícia global que generin nous imaginaris col·lectius i impulsin la participació de la societat en els canvis socials i polítics proposats.
Paradigma educatiu que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent (treballar sobre les causes que generen desigualtats i conflictes), un model que genera violències estructurals que deriven en greus injustícies socials. Es parteix de la idea de ciutadania global per assenyalar la pertinença a un sol món, i de presa de consciència sobre l’oportunitat que tothom té en la promoció de la justícia social i l’equitat, l’acció transformadora i la generació d’alternatives.
Teoria desenvolupada als anys vuitanta per la psicòloga i filòsofa feminista Carol Gilligan. Aquesta teoria va ser innovadora, entre altres motius, perquè posava en relleu la importància de les interrelacions entre les persones i com se’n derivava una responsabilitat compartida fruit de la presa de consciència d’aquesta interdependència material, emocional i relacional.
Es tracta d’un concepte que apunta a transformar un sistema geopolític colonial, capitalista i generador de desigualtats, incorporant l’enfocament feminista interseccional, la crítica decolonial i apostant per tenir cura global. La Justícia global feminista implica reconèixer que les persones protagonistes, els subjectes polítics, són les que veuen els seus drets vulnerats, i en aquest sentit cal assegurar la participació de les dones, les nenes, les persones LGTBIQA+, racialitzades o migrades i les organitzacions feministes en els afers socials, polítics i econòmics.
Representa tots aquells territoris que, al llarg de la història, han acumulat poder polític, cultural i econòmic i s’han enriquit fruit del colonialisme, l’extractivisme i les relacions geopolítiques de poder.
Aquesta perspectiva de pau convida a anar més enllà de reduir la violència directa o de trobar solucions satisfactòries als conflictes, per tal de promoure relacions i estructures socials que millorin les condicions de les persones i afavoreixin la convivència.
Va sorgir de diversitat de tradicions pròpies del pensament llatinoamericà, com la teoria de la dependència, la pedagogia de l’oprimit, els marxismes negres del Carib o el pensament indígena, entre d’altres. Anníbal Quijano (2009) va ser qui va definir el terme. El «gir decolonial» critica el caràcter constitutiu del colonialisme en la conformació del món modern i és, d’una banda, una resposta llatinoamericana a la crisi postmoderna i, de l’altra, una resposta a la interpel·lació que va significar l’enaltiment del genocidi iniciat el 1492. Es denuncia així la colonialitat del poder, del saber i del ser. Aquestes consisteixen en l’explotació que constitueix el sistema mundial capitalista, el desplegament del qual es basa en una classificació etnoracial de les poblacions del planeta i suposa un ordre en què l’autoritat queda legitimada per la suposada superioritat ontològica de l’home blanc, occidental, cristià i heterosexual.
L’ús d’aquesta expressió marca un canvi de paradigma, que trenca amb l’enfocament que entén el Nord i el Sud en termes de relacions internacionals centrades en l’economia i el desenvolupament, i posa l’èmfasi en les relacions geopolítiques de poder, en el seu origen històric, de colonialisme, neocolonialisme i extractivisme de tota mena, i en com mantenen i perpetuen les desigualtats. El terme Sud global no fa referència només a països empobrits sinó a qualsevol territori o comunitat empobrida, també dins els països del Nord global.