Lafede.cat publica un comunicat davant la suspensió del dret a l’asil per part de Grècia i la violència policial a les fronteres, on reclama actuacions clares i decidides per part del govern espanyol i la resta d’administracions de respecte al dret internacional i als drets humans. La federació dona suport a les mobilitzacions que puguin sorgir aquests dies, com la que ha convocat Stop Mare Mortum per avui 3 de març a la tarda.

Frontera Grècia – Turquia. Foto: Andrés Mourenza, periodista.

COMUNICAT

Grècia ha decidit suspendre la Convenció de Ginebra sobre l’estatut dels refugiats i no acceptar cap sol·licitud d’asil, com a mínim en un mes, davant l’arribada de persones susceptibles de ser sol·licitants d’asil després que Turquia hagi obert les fronteres i amenaça amb retornar tothom que entri.

Per la seva banda Turquia ha decidit fer-ho després de la mort en combat a la guerra de Síria de 33 soldats turcs el passat dijous 28 de febrer. Turquia vol pressionar a la Unió Europea i obtenir així el seu suport en el marc del conflicte, i ho fa quan falten menys de 20 dies per complir-se quatre anys de l’acord UE-Turquia pel qual es va comprometre a frenar l’arribada de persones en cerca de refugi a canvi de 6.000 milions d’euros. Així doncs, el conflicte armat a Síria i els diferents posicionaments dels països converteixen els éssers humans en moneda de canvi.

Milers de persones es troben ara a la frontera terrestre entre Turquia i Grècia, especialment a Kastanies al nordest del país, i d’altres intenten creuar el Mediterrani fins a les illes gregues. Mentrestant,  l’extrema dreta grega aprofita l’explosiva situació i l’abandonament dels camps de refugiats, com Moria – que acull a 20.000 persones tot i tenir una capacitat de 3.500—, per atacar a persones refugiades i les ONG que estan treballant sobre el terreny.

 

Lafede.cat considera molt greu la suspensió de la Convenció de Ginebra per part del Govern grec,

  • perquè mesures com aquesta deixen en absoluta indefensió a les poblacions afectades per conflictes o persecució de qualsevol tipus, i els exposen a ser utilitzats com a moneda de canvi davant els interessos polítics, socials o econòmics dels diferents països.
  • perquè marca un precedent inacceptable en el marc del Dret internacional dels drets humans. L’Estat grec, com tots els estats europeus, n’és signant i com a tal ha de vetllar per al seu compliment. La Convenció garanteix que tota persona té dret a l’asil sense ser discriminada per raó de sexe, origen o religió, i que ningú pot ser expulsat a un país on la seva vida corri perill.
  • perquè Grècia és signant d’altres tractats internacionals com la Declaració Universal dels Drets Humans que garanteix el dret a l’asil (art.14), o el Conveni Europeu de Drets Humans que obliga a respectar els drets humans (art.1), el dret a la vida i a tenir dret a un recurs efectiu (art.13), i prohibeix el tracte denigrant (art.3) i les expulsions col·lectives d’estrangers (Protocol 4), prohibides també per la Carta de Drets Fonamentals de la UE (art. 19).

 

Igualment Lafede.cat condemna els atacs, per una banda, a les persones en trànsit a la frontera turc-grega per part de les forces policials i, per l’altra, a les persones atrapades als camps de refugiats grecs, per part de grups d’ultradreta.

 

És per això que Lafede.cat exigeix a totes les administracions i especialment al govern espanyol,

  • que condemnin la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra sobre l’estatut dels refugiats.
  • Que condemnin els atacs i la violència cap a les persones en moviment. Entre les persones que es desplacen hi ha infants i joves menors d’edat que queden també emparats per la Convenció sobre el Drets de l’Infant i l’interès superior dels infants corresponent.
  • Que condemnin els atacs a les persones atrapades en els camps de refugiats de Grècia i garanteixin la tasca de les ONG i els periodistes sobre el terreny.
  • Que  facin tots els esforços possibles per acabar amb la guerra i la  violència a Síria.
  • Que treballin per una nova política comuna d’acollida i asil basada en els drets humans. Que s’acabi amb l’externalització de fronteres. Que no es renovin els acords amb els anomenats “països tercers” per a frenar la migració, com Turquia, Líbia o Marroc on no es respecten els drets humans.
  • Que en conseqüència es reactivi el sistema de reubicació europeu per tal de garantir el dret a l’asil i el respecte els drets humans des del principi de solidaritat entre països.
  • Que s’aturin les expulsions en calent a la frontera a la frontera sud espanyola i es condemni aquesta pràctica a altres fronteres europees en base al principi de no devolució, recollit en diferents tractats europeus i internacionals i en el dret internacional consuetudinari.

 

La protecció de fronteres no pot estar per sobre dels drets humans, per això Lafede.cat fa una crida a la ciutadania a seguir demostrant el seu compromís amb els drets humans i el seu suport a les persones atrapades a les fronteres i als camp de refugiats i, d’altra banda, a respondre a les mobilitzacions de rebuig a la decisió del Govern grec, com la que convoca Stop Mare Mortum aquest dimarts 3 de març davant la seu de la Comissió europea a Barcelona.  

 

[:es]Lafede.cat publica un comunicado ante la suspensión del derecho de asilo por parte de Grecia y la violencia policial en las fronteras, donde reclama actuaciones claras y decididas por parte del gobierno español y el resto de administraciones de respeto al derecho internacional y a los drechos humanos. La federación da apoyo a las movilitzaciones que puedas surgir estos días, como la que ha convocado Stop Mare Mortum para hoy 3 de marzo por la tarde en Barcelona.

COMUNICADO

Grecia ha decidido suspender la Convención de Ginebra sobre el Estatuto de los Refugiados y no aceptar más solicitudes de asilo, como mínimo durante un mes, y amenaza con retornar a todo el mundo que entre en su territorio. Esta decisión se produce tras la decisión de Turquía de abrir sus fronteras y la consecuente llegada de personas susceptibles de ser solicitantes de asilo.

Turquía decidió abrir sus fronteras tras la muerte de 33 soldados turcos en la guerra de Siria el pasado 28 de febrero. Con esta decisión presiona a la Unión Europea para obtener su apoyo en el marco del conflicto. Una medida que llega cuando faltan 20 días para que se cumplan los cuatro años del acuerdo entre la UE y Turquía por el que se comprometió a frenar la llegada de personas en busca de refugio a cambio de 6.000 millones de euros. Así pues, el conflicto armado en Siria y los diferentes posicionamientos de los países convierten los seres humanos en moneda de cambio.

En este momento, miles de personas se encuentran en la frontera terrestre entre Turquía y Grecia, especialmente en Kastamies; en el noreste del país. Otras intentan cruzar el Mediterráneo hasta las islas griegas. Mientras tanto, la extrema derecha griega aprovecha la situación explosiva de abandono de los campos de refugio como el de Moira –que acoge a 20.000 personas con una capacidad para 3.500-, para atacar a personas refugiadas y a las ONG que trabajan en la zona.

LaFede.cat considera muy grave la suspensión de la Convención de Ginebra por parte del Gobierno griego,

  • porque medidas como esta dejan en absoluta indefensión a las poblaciones afectadas por conflictos o persecución de cualquier tipo y las exponen para ser utilizadas como moneda de cambio frente a los interesas políticos, sociales o económicos de los países.
  • porque marca un precedente inaceptable en el marco del derecho internacional de los derechos humanos. El Estado griego, como todos los Estados europeos, es firmante de la Convención y, como tal, debe velar por su cumplimiento. La Convención garantiza que toda persona tiene derecho al asilo sin ser discriminada por razón de sexo, origen o religión, y que ninguna persona puede ser expulsada a un país donde su vida corra peligro.
  • porque Grecia es signataria de otros tratados internacionales, como la Declaración Universal de los Derechos Humanos que garantiza el derecho de asilo (art. 14) o el Convenio Europeo de Derechos Humanos que obliga a respetar los derechos humanos (art. 1), el derecho a la vida y a tener derecho a un recurso efectivo (art. 13), y prohíbe el trato denigrante (art. 3) y las expulsiones colectivas de extranjeros (Protocolo 4), prohibidas también por la Carta de Derechos Fundamentales de la UE (art. 19).

Igualmente, LaFede.cat condena los ataques que se están produciendo por un lado a las personas en tránsito hacia la frontera turca con Grecia por parte de las fuerzas policiales y, por otro, a las personas atrapadas en los campos de refugio griegos, por parte de grupos de ultra derecha.

Por todo ello, Lafede.cat exige a todas las administraciones y, especialmente, al Gobierno español:

  • Que condene la suspensión de la aplicación de la Convención de Ginebra sobre el Estatuto de los Refugiados.
  • Que condene los ataques y la violencia hacia las personas en movimiento. Entre las personas que se desplazan hay niños y niñas, adolescente, que quedan bajo el amparo de la Convención de los Derechos de la Infancia y el correspondiente interés superior de los menores de edad.
  • Que condene los ataques a las personas atrapadas en los campos de refugio de Grecia y garanticen la tarea de ONG y periodistas sobre el terreno.
  • Que haga todos los esfuerzos posibles para acabar con la guerra y la violencia en Siria.
  • Que trabajen por una nueva política común de acogida y asilo basada en los derechos humanos. Que se acabe con la externalización de fronteras. Que no se renueven los acuerdos con los llamados “terceros países” para frenar la migración, como Turquía, Libia o Marruecos donde no se respetan los derechos humanos.
  • Que, en consecuencias, se reactive el sistema de reubicación europeo para garantizar el derecho de asilo y el respeto a los derechos humanos desde el principio de solidaridad entre los países.
  • Que acabe con las expulsiones en caliente en la frontera Sur y se condene esta práctica en otras fronteras europeas basándose en el principio de no devolución, recogido en diversos tratados europeos e internacionales y en el derecho internacional consuetudinario.

La protección de las fronteras no puede estar por encima de los derechos humanos, por eso Lafede.cat hace un llamamiento a la ciudadanía para que siga demostrando su compromiso con los derechos humanos y apoyo a las personas atrapadas en las fronteras y en los campos de refugio. Por otra parte, llamamos a participar en las movilizaciones contra la decisión del Gobierno griego, com la que convoca Stop Mare Mortum este martes 3 de marzo ante la sede de la Comisió europea en Barcelona.