Migracions i antiracisme

Inici > Que fem > Línies de treball > Migracions i antiracisme

Introducció

“En una societat racista no és suficient amb no ser racista. Hem de ser antiracistes”.

– Angela Davis

A Lafede treballem pel dret a la mobilitat de les persones i denunciem les polítiques migratòries actuals, que no tenen en compte la mobilitat social i transnacional producte de la globalització econòmica. Tampoc tenen en compte la relació entre les migracions i les desigualtats i violències existents en les relacions internacionals imposades. Alhora, també impulsem un procés de revisió sobre el rol de les organitzacions en l’antiracisme, i el paper que té o ha tingut la cooperació internacional en la colonització.

Contra les polítiques migratòries hostils

El sistema econòmic i polític actual té com a principi la màxima mobilitat de les mercaderies, mentre que impedeix la lliure circulació de les persones treballadores.

Ens trobem davant d’un sistema que ha creat un estat d’excepció permanent per a les persones migrants, negant-los fins i tot la condició mateixa d’immigrant, buidant el dret fonamental de ser immigrant, d’escollir el propi destí i de circular lliurement. Un informe de l’ACNUR de 2022

calcula que hi ha 108’4 milions de persones desplaçades forçosament al món. Això vol dir que 1 de cada 74 persones al món està desplaçada de casa seva.

El treball de Lafede en l’àmbit de les migracions neix vinculat a la crisi europea d’acollida i asil de 2015, i per tal de donar resposta. La federació integra organitzacions que treballen tant en els paÏsos d’origen de les persones refugiades, com en els de trànsit i en l’acollida a Catalunya i l’Estat espanyol. El 2017, el focus de treball s’amplia per abordar la vulneració de drets que pateixen les persones migrants, independentment de les causes que motivin el seu desplaçament. 

El 2018, fruit del procés de reflexió estratègica per esdevenir una federació més oberta i horitzontal, aquesta línia de treball esdevé estratègica en l’agenda i es considera imprescindible comptar amb la mirada i la participació d’entitats i col·lectius migrants, i s’incorporen als debats. Des del 2019 s’han impulsat o s’ha donat suport a una gran diversitat d’activitats que van des del dret al vot, els menors no acompanyats o la llei d’estrangeria.

Lafede participa també a la plataforma d’Organitzacions contra el Pacte Europeu de Migració i Asil, ratificat l’any 2024 i que marca la política migratòria europea, tant per a les persones refugiades com per a les migrades. Lluny d’incorporar un enfocament basat ens els drets humans i la garantia de protecció internacional, aquest pacte s’ha gestat amb una mirada securitària i criminalitzadora de la immigració, sense donar solucions clares al repartiment solidari entre països, al rescat marítim o a la garantia de vies legals i segures d’accés a Europa.

PXL_20240316_163800616

Totes aquestes polítiques migratòries se sustenten, però, sobre la base d’un conjunt de desigualtats estructurals, de sistemes d’opressió, d’imaginaris estereotipats, de pensaments i formes de vida hegemòniques i amb voluntat universalista, que també té en compte Lafede.cat. Per aquesta raó impulsa processos de revisió en clau antiracista amb l’objectiu d’enfortir el teixit associatiu i el seu compromís davant les conseqüències d’un món travessat per la colonialitat, treballant perquè les entitats es posicionin en l’antiracisme, a partir, per exemple, de la revisió constant de les seves pràctiques, del qüestionament de les seves polítiques d’incidència, de la disposició a escoltar els col·lectius vulnerats històricament pel sistema, en definitiva, per defensar la transformació de les relacions humanes i el dret a la diferència i a la no-discriminació.

 

 

Revisió interna en clau antiracista

En els darrers anys, la lluita antiracista ha guanyat protagonisme en les lluites socials, i també ha apel·lat a les entitats de cooperació a iniciar una transformació. En aquest sentit, organitzacions de pau, drets humans i cooperació, majoritàriament blanques, han recollit el guant i s’han començat a plantejar la necessitat de revisar-se per a poder ser reconegudes com aliades pel moviment antiracista.

Lafede impulsa processos de revisió en clau antiracista amb l’objectiu d’enfortir el teixit associatiu i el seu compromís davant les conseqüències d’un món travessat per la colonialitat. Per això, treballem perquè les entitats es posicionin en l’antiracisme, i facin un exercici de  revisió i qüestionament de les seves pràctiques, polítiques d’incidència o funcionament intern.

El primer pas en aquest camí cap a l’antiracisme a dins Lafede i les seves entitats s’inicia l’any 2023, amb l’elaboració amb el suport d’Espai La Tregua d’una diagnosi sobre la perspectiva antiracista i decolonial de les entitats federades. Aquest document permet identificar les dificultats a l’hora d’incorporar aquesta perspectiva en el sí de les organitzacions i assumir els reptes associats, i destaca també els punts forts o pràctiques transformadores a potenciar, replicar o divulgar.

El procés de revisió interna s’inspira en un altre procés, Sembrant cures per cultivar canvis, que va portar Lafede a treballar i promoure el canvi organitzacional feminista. El procés de revisió antiracista està previst que s’estengui al llarg de tres anys.

Projectes vinculats

Actualment no hi ha projectes vinculats

Notícies relacionades

La compareixença de Lafede.cat al Parlament en 8 punts

El passat dijous 21 de novembre, Lafede.cat va compareixer, per primera vegada, a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament de Catalunya a petició de les forces parlamentàries. Es tractava de la tercera sessió de treball de la nova legislatura, i la federació va explicar els reptes de la [...]

Publicat: 26 novembre 2024

Segueix llegint

Descolonitzar la cooperació, el camí i l’horitzó de transformació

El passat 14 de novembre es van presentar públicament els resultats de la “Diagnosi sobre antiracisme i descolonialitat a les entitats de Justícia global”. La diagnosi ha estat realitzada per la cooperativa especialitzada La Tregua, i és el fruit del treball d’anàlisi i investigació iniciat el setembre de [...]

Publicat: 19 novembre 2024

Segueix llegint

Què diu la diagnosi antiracista de les organitzacions de Justícia global? Acte públic de presentació de resultats

El dijous 14 de novembre tindrà lloc la presentació de la “Diagnosi sobre antiracisme i descolonialitat a les entitats de Justícia global” de Lafede.cat, en la qual s’analitza la coherència entre el discurs les pràctiques de les entitats. L’acte serà presencial al Bloc4BCN de Can Batlló. Inscripcions [...]

Publicat: 28 octubre 2024

Segueix llegint