Participació juvenil en la
Justícia Global
Introducció
“Aconseguir una participació juvenil efectiva en la Justícia global és una crida no només a obrir les portes, sinó a anar activament a buscar els joves, treballar activament amb aquest grup i altres agents de la comunitat, proporcionant-los els recursos, la formació i les oportunitats necessàries”.
Informe Recerca sobre la participació juvenil en la transformació social amb enfocament de Justícia global (2024).
Com arribar a nous públics, en especial als joves, i com afavorir la seva participació és un dels principals objectius dels programes educatius de les organitzacions i de Lafede. Fa anys que ens hi apropem mitjançant les fires anuals de voluntariat internacional, les dues edicions del Capgirem el món (2021 i 2023), l’organització de l’Espai Consciència del Festival Esperanzah o la col·laboració en l’organització de l’Espai Transforma’t del Festival Cruïlla.

Fa un temps es detecten dificultats perquè les i els joves se sentin interpel·lades per les problemàtiques internacionals i els espais de participació i de treball de les organitzacions per a la Justícia global, fet agreujat per la pandèmia del COVID. Es constata una baixa participació del jovent a les activitats proposades per les organitzacions, a les que s’apropen com una opció laboral i no tant com una possibilitat de fer un voluntariat; o bé duen a terme una col·laboració puntual i no amb compromís a llarg termini.
És per això que, des de Lafede, explorem diverses línies de treball amb l’objectiu de mobilitzar i donar veu a la població jove i fer-la partícep de les reivindicacions i dels discursos per a la transformació social.
Plataforma Futuro en común
La fede va entrar el 2023 a formar part de “Futuro en común“, una plataforma estatal que aglutina a diverses entitats de la societat civil. Aquesta plataforma, de la mà d’Enraíza Derechos i ECODES, impulsa el programa “Una ciutadaniana global mobilitzada per un Futuro en Común en un món interdepenent en (re)construcció”.

L’objectiu del programa és generar una cultura solidària compromesa amb la implementació de l’Agenda 2030, i per tant, en la lluita contra la pobresa i l’exclusió, així com amb la promoció del desenvolupament humà i sostenible i la Justícia global. Lafede impulsa les accions d’aquest programa a Catalunya durant els anys 2023 i 2024, que majoritàriament se centren en la implicació i participació juvenil en la Justícia global.
Entre aquestes accions, es troba l’elaboració de l’estudi-diagnòstic: ”Recerca sobre la participació juvenil en la transformació social amb enfocament de Justícia global: Explorant el paper actiu dels joves en la configuració d’una societat més justa i sostenible”, que recull les inquietuds i interessos en relació a la Justícia global i espais de participació i accés a la informació del jovent a Catalunya; la col·laboració en la programació i coordinació d’espais de reflexió i tallers amb festivals de música i activitats com l’Esperanzah i el Cruïlla; les formacions a entitats sobre noves narratives i formes de comunicar per a arribar a públic jove; o la incidència a partits polítics candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2024, amb la inclusió de demandes enfocades a persones joves en el document d’incidència política “60 demandes per un país compromès amb la Justícia global”.
Els resultats i aprenentatges d’aquestes accions alimentaran altres estratègies territorials i estatals de treball amb la joventut.
Estudi-diagnòstic sobre
participació juvenil en la
Justícia global
Lafede va organitzar una trobada d’anàlisi i debat el setembre de 2022 on van participar entitats d’educació formal i no formal, entitats que treballen específicament amb joves, de voluntariat i també el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i el Consell de Juventut de Barcelona (CJB).
Segons les entitats més properes als i les joves, les possibles causes de la seva baixa participació en organitzacions de Justícia global serien sobretot el desconeixement de les seves inquietuds i interessos, i la manca d’un discurs atractiu i proper a la seva experiència vital i a les seves necessitats.
Per tal de continuar aprofundint en aquesta anàlisi, les entitats van proposar la creació d’espais de reflexió i d’anàlisi amb joves i associacions de joves, i la realització d’una diagnosi. L’Informe de l’estudi-diagnòstic es va elaborar durant els anys 2023 i 2024, i mostra els resultats principals d’una investigació qualitativa, que posa de manifest la importància de la participació juvenil en la construcció d’una societat més justa i equitativa..
Per fomentar una participació efectiva i significativa en temes de Justícia global, l’informe subratlla la importància d’adoptar un enfocament centrat en les experiències i preocupacions quotidianes de les persones joves. Això implica crear espais de diàleg on puguin expressar-se lliurement, fer preguntes i intercanviar idees, així com utilitzar un llenguatge accessible per evitar alienar aquest col·lectiu. A més, es recomana l’establiment de canals de comunicació inclusius i la millora de la transparència institucional per assegurar que les veus juvenils siguin escoltades en la presa de decisions. També es fa èmfasi en la necessitat d’impulsar iniciatives d’economia social i solidària que ofereixin oportunitats tangibles per al desenvolupament personal i comunitari dels joves.
Finalment, s’assenyala que la connexió amb mentors experimentats i la participació en projectes col·laboratius pot enfortir el teixit social i fomentar un sentit de pertinença i solidaritat entre els i les joves. A través d’aquestes estratègies, es busca no només obrir portes, sinó també proporcionar els recursos, la formació i les oportunitats necessàries perquè el jovent puguin contribuir de manera efectiva a la Justícia global.La participació juvenil actua com a motor per a la promoció de la Justícia global, ja que els i les joves aporten una visió aterrada, aportant una perspectiva que va de la seva comunitat propera a la comunitat més llunyana, dels seus interessos i necessitats cap a la comprensió global. Apostar per la participació juvenil suposa un impuls per a la construcció d’espais inclusius i democratitzats, on es prenen tant decisions significatives per al territori i les persones que l’habiten com per a la comprensió, conscienciació i la transformació de les desigualtats i problemàtiques globals.

Una aposta per la cultura transformadora:
els festivals de música
Una de les apostes més destacades en la línia de treball amb joves, és tenir presència en els seus espais d’oci i de consum cultural, com és el cas dels festivals de música. Així, Lafede va iniciar la seva col·laboració amb el Festival Esperanzah! el 2022, pel seu compromís polític i d’impuls de l’economia social i solidària. Aquesta col·laboració va continuar el 2023 amb la producció i coordinació d’un espai de debat sobre joves i drets humans amb la presència de joves del Sud global, anomenat “Espai Esperanzah”.

La incorporació de la federació a la plataforma Futuro en Común, va permetre seguir aportant l’expertesa de les entitats federades en el festival amb una estratègia clara d’obrir nous espais socials i culturals a temàtiques relacionades amb la justícia global (feminismes, pau, drets humans, migracions, justícia climàtica i econòmica, etc.) per a sensibilitzar a la ciutadania en la construcció d’un món més just i solidari.
L’any 2024, Lafede col·labora amb l’Espai Transforma’t, del festival Cruïlla, impulsant l’assessorament i formació a les organitzacions en les activitats, per arribar millor al públic jove i revisar els continguts i les dinàmiques en clau no-adultocèntrica. Aquest procés formatiu també s’ha obert a altres organitzacions interessades més enllà d’aquest espai, que treballen amb públic jove.
Recursos i enllaços
Documents d’interès
Qualitat Democràtica i Participació Ciutadana. Guia d’eines per a l’avaluació d’experiències participatives
Webs d’interès
Capgirem el món. Revoluciona’t per la Justícia global.
Jornades per educadores que vulguin revisar-se en clau antiadultista, per Circula Cultura
Articles d’interès
Notícia del Diari de l’Educació: Adultcentrisme: el règim de l’”establishment adult”
Publicació de l’Estudi del tractament mediàtic dels joves en la premsa digital catalana a media.cat
Vídeo “Em conviden a la tele per fer youngwashing”, de la Laura Grau pel Canal Malaia
Vídeo Desmuntem l’adultcentrisme, del canal de Circula Cultura
Article Jove, per què no participes? a Interacció de la DIBA
Article Les joves prenen la paraula. Les escoltem? a Interacció de la DIBA
Projectes vinculats
Notícies relacionades
Acabar amb l’adultocentrisme per generar l’interès i la implicació del jovent
L'estudi sobre participació juvenil de Lafede.cat ha estat peça clau per impulsar una moció sobre adultocentrisme del Consell Municipal de Cooperació de Barcelona. Creix la resposta d'organitzacions i institucions als reclams de les organitzacions juvenils.
Publicat: 28 octubre 2024
Segueix llegintLa joventut com a motor de canvi: nou informe de Lafede.cat sobre la participació juvenil i la Justícia global
Un nou informe de Lafede.cat revela com el jovent està transformant les formes de participació en la Justícia global, adaptant-se a nous desafiaments i aprofitant les oportunitats digitals per incidir en un món més just i sostenible. L’estudi aprofundeix en les barreres, oportunitats i recomanacions per [...]
Publicat: 09 juliol 2024
Segueix llegintCircula Cultura: “En les activitats amb joves, cal trencar la dinàmica d’una persona dinamitzadora que et porta ‘la veritat’”
Marina de la Maza Escobedo és la coordinadora de projectes de Circula Cultura, una cooperativa que impulsa estratègies per la promoció de la participació i drets culturals. La cooperativa acompanya diferents entitats de Lafede.cat en el disseny i dinamització d’activitats de sensibilització per a joves a [...]
Publicat: 09 juliol 2024
Segueix llegint