Pau i noviolència
“La pau no és només l’absència de la guerra, mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió difícilment podrem assolir un món en pau.".
– Rigoberta Menchú
Defensem la cultura de pau i noviolència com la via realista per assolir vides dignes, lliures, plenes i segures, que no són possibles si hi ha violències. Per això centrem esforços en l’educació, la sensibilització, la comunicació o la incidència política perquè la pau i la noviolència siguin valors transversals en les societats. Entenem la violència d’una manera àmplia i considerant no només la violència directa, sinó l’estructural i la simbòlica.
La força del moviment pacifista i antimilitarista va permetre que disposem d’una llei catalana de foment de la pau des de l’any 2003.
Fer front al bel·licisme que ens aboca a un món més militaritzat i armat, perillós i insegur; sensibilitzar sobre les conseqüències terribles i destructives de totes les violències; explicar els diferents conflictes armats a través de l’anàlisi de les causes i dels interessos en un sistema de relacions internacionals marcat per relacions desiguals; difondre l’aposta per la resolució dels conflictes a través de la noviolència i donar a conèixer propostes de construcció de pau en clau de justícia global són algunes de les inquietuds que mouen a les entitats de pau i noviolència a organitzar-se, i construir una agenda comuna.
Lafede treballa per defensar aquesta agenda i convertir-la en polítiques públiques de promoció de la pau que abarquin tant accions a Catalunya, com a l’exterior, i que entenguin la pau conjugada amb la garantia dels drets humans, per assegurar les condicions necessàries per a societats pacífiques i on els conflictes que sorgeixin puguin ser resolts per vies noviolentes.
Fòrum Català per la Pau 2024-2025
El Fòrum Català per la Pau és un procés de debat on participen diferents institucions i organitzacions socials. El lidera el Consell Català de Foment de la Pau, òrgan consultiu del govern, i Lafede com a representant de les entitats de pau participa activament. El Fòrum té un doble objectiu: elaborar una política pública de pau interdepartamental, amb la participació de la societat civil, i reforçar el moviment català de pau.
Lafede lidera aquest segon objectiu en aliança amb la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme i la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya. La federació concentra les seves accions a treballar específicament en comunicació i pau i en aliances estratègiques amb altres moviments socials i amb la comunitat educativa.

Construïm pau en xarxa
La federació co-lidera el Grupo de Paz de la Coordinadora estatal d’ONGD, conjuntament amb AIPAZ. El treball en aquest grup permet, entre d’altres, articular una major incidència de les entitats de pau en l’agenda política de la cooperació estatal, com la inclusió de la perspectiva de pau en plan directors de la cooperació espanyola, o la incidència al govern espanyol i als grups parlamentaris del Congrés.
La federació també co-organitza anualment la Jornada de Pau del Parlament de Catalunya, conjuntament amb l’Institut Català Internacional per la Pau i la Mesa del Parlament. És un espai institucional que permet fer incidència entorn a temes i reptes actuals per la pau.
Finalment, treballem en xarxa i donant suport a mobilitzacions i campanyes col·lectives que sorgeixen a favor de la pau i de les solucions negociades a conflictes actuals. Entre d’altres, els últims anys hem acompanyat mobilitzacions contra els conflictes a Palestina, Ucraïna o l’Iran.

Recursos i enllaços
Documents d’interès
Diagnosi de l’estat actual del moviment per la pau (publicarem a la tardor)
Diagnosi del tractament mediàtic dels discursos bel·licistes (publicarem al novembre)
Webs d’interès
Articles d’interès
Article d’opinió Von der Leyen no té raó: la guerra és perfectament evitable
Vídeo de la I Jornada de Pau del Parlament de Catalunya
Vídeo de la II Jornada de Pau del Parlament de Catalunya
Notícia sobre la campanya estatal Prou comerç d’armes amb Israel
Comunicat DENIP 2024: Per poder viure vides plenes i lliures de violències, eduquem per la pau
Notícia sobre la campanya No a la militarització, no a la guerra: Per una Europa de la distenció, la pau i la seguretat compartida
Projectes vinculats
Notícies relacionades
Els discurs de construcció de pau, el gran absent dels mitjans de comunicació
Lafede.cat publica l’informe “Els mitjans davant del projecte de remilitarització d’Europa”, que ha realitzat amb Mèdia.cat – Observatori Crític dels Mitjans. Es va presentar al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb un debat sobre periodisme de pau. L’informe conclou que la majoria de mitjans han [...]
Publicat: 31 desembre 2024
Segueix llegintSíria: temps per al diàleg, la coexistència i el rebuig de la violència
Després de l'enderrocament del president Bashar al-Assad a Síria, algunes de les principals entitats de pau europees i sirianes, entre elles també Lafede.cat, publiquen aquest comunicat. Malgrat la incertesa de la situació actual, exigeixen a les administracions sirianes que treballin per la pau i el diàleg [...]
Publicat: 11 desembre 2024
Segueix llegintBalanç d’un any de Fòrum Català per la Pau
Durant aquest any l’Eix de Pau i Noviolència ha centrat la seva activitat en el Fòrum Català per la Pau, que té el doble objectiu d’elaborar una política pública de pau, i d’enfortir el moviment per la pau català. II Jornada de pau al [...]
Publicat: 10 desembre 2024
Segueix llegint