Projectes europeus
Introducció
“Semblen beques però el que volem, i no entra a cap formulari ni justificació, és generar xarxes i processos de canvi, petites passes cap a la Justícia global”.
– Montse Santolino a la presentació de la 3a Beca Devreporter, 2018
Lafede treballa des de 2013 en projectes europeus finançats a través del Programa d’Educació per al Desenvolupament i Sensibilització (DEAR), i ho fa teixint aliances amb socis d’altres països i regions europees, que han anat augmentant al llarg dels últims 10 anys, i avui dia ja són 11 plataformes europees.
Això situa Lafede com una de les primeres coordinadores d’ONG de l’Estat espanyol que va accedir a finançament de la Comissió Europea i una de les que compta amb més trajectòria i experiència, i posiciona Catalunya i la societat civil catalana a Europa com a soci de demostrada capacitat.
Amb aquests projectes també s’aconsegueix enfortir el treball en xarxa de les organitzacions catalanes de Justícia global amb altres socis estratègics del territori català com ara col·legis professionals, consells consultius sectorials, i/o administracions públiques.
Els projectes aterren en forma de beques per a les organitzacions catalanes que treballen amb enfocament de Justícia Global. Les primeres beques de la federació neixen al 2013 sota el paraigua del projecte Devreporter Network i passen a anomenar-se fins a dia d’avui beques Devreporter, i es donen sempre a equips formats per organitzacions i periodistes. El seu objectiu és enfortir la col·laboració entre periodistes i ONG per millorar, per un costat, la qualitat i l’impacte de la informació als mitjans relacionats amb els problemes globals, el desenvolupament i la cooperació internacional, i, per l’altre, millorar les capacitats comunicatives dels departament de comunicació de les organitzacions.
Al llarg d’aquests anys s’han involucrant més de 21 entitats i 70 periodistes i s’ha becat un total de 47 projectes que han arribat a 3 milions i mig de persones.
Connect for Global Change
L’actual projecte europeu, s’estarà portant a terme entre el 2024 – 2027 i es diu Connect for Global Change-CfGC.
Té per objectiu donar suport i becar 249 organitzacions petites i mitjanes d’11 regions europees. A Catalunya, es becarà un total de 23 projectes entre el 2024 i el 2025, amb un import de 690.000 euros repartits en dues convocatòries.
El Connect for Global Change té un fort enfocament en el treball per la igualtat de gènere i està alineat amb els principis del Gender Action Plan III de la Unió Europea. Lafede, recollint l’experiència i aprenentatge feminista acumulat al llarg d’anys de treball, és la referent de gènere del consorci de les 11 plataformes europees. Per això serà la responsable de generar els materials per guiar la incorporació de la mirada feminista, amb enfoc interseccional, als projectes becats i d’acompanyar la formació de les demés sòcies europees.

Es becaran projectes que treballen des de la mirada de la Justícia Global, és a dir tenint en compte la interdependència nord-sud, la defensa drets humans, la solidaritat internacional i amb perspectiva feminista interseccional. De manera més específica es prioritzaran els projectes que incorporin les veus del Sud global pel que fa a territoris, col·lectius i/o periodistes, entitats. Donat l’actual context europeu, amb un Parlament i institucions on creixen els partits i discursos antidrets i antiglobalització, en línia amb el relat de l’extrema dreta, es becaran projectes molt enfocats a públic jove i/o que impliquin a persones i entitats juvenils en el disseny, la producció i realització dels projectes. Finalment, i també donada la necessitat d’ampliar l’impacte dels nostres projectes i discurs enfront la deriva europea, es becaran projectes orientats a involucrar a persones-comunitats no sensibilitzades prèviament amb la Justícia global.
La web del projecte que conté tota la informació relativa a la gestió de les beques és aquesta Connect for Global Change
La presentació pública de primera convocatòria de beques i la publicació de les bases es faran al setembre de 2024. Les entitats podran formular projectes fins novembre de 2024. La resolució de les beques es publicarà al mes de març de 2025 i es tindran 15 mesos per dur a terme els projectes.
A través del Connect for Global Change atorguem les beques Devreporter, i per primera vegada obrim unes noves beques que es diuen Eduglobal, i que neixen amb la voluntat d’ampliar l’impacte de les accions educatives de les entitats en un sentit ampli, i per tal de facilitar la innovació i renovació del discurs i les pràctiques educatives. A més aquesta edició té molt en compte la capacitat per motivar als col·lectius o persones a qui va dirigida l’acció; acompanyar que siguin críticament conscients dels reptes als quals es vol fer front; i, fomentar que augmentin el seu grau de compromís després de realitzar l’acció comprovable amb eines de mesurabilitat.
Per a ampliar la informació del projecte, consultar les FAQS i la notícia publicada al juny de 2024 i la notícia que va donar la sortida al CfGC.
Història: tres projectes europeus des de 2013
- Del 2013 al 2016, Devreporter-Xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament amb les plataformes d’organitzacions: Lafede va liderar el consorci europeu, cogestionat per les regions de Piémont, Itàlia i Rhône-Alpes, França. Els resultats principals van ser, l’elaboració del Vademècum, un document de recomanacions sobre periodisme, del qual se’n va fer aquest vídeo explicatiu. I la convocatòria de la I Beca Devreporter, que va becar 6 reportatges i tenia com a objectiu donar suport a la producció i realització de reportatges impulsats per organitzacions federades.
- Els anys 2018 i 2019 Frame, Voice, Report: projecte fruit d’una aliança entre de 7 regions europees que amplia l’anterior, i que va prioritzar 3 temes estratègics de la Justícia Global, els feminismes, les migracions i el canvi climàtic. Aquí es poden consultar alguns dels reportatges finançats i un vídeo recull dels resultats del projecte.
- El període 2024 i 2027 Connect for Global Change: Impulsat per 11 plataformes europees, gràcies a la vinculació de plataformes de 4 regions noves, que són, Grupa Zagranika (Polònia), Lapas (Letònia), Sloga (Eslovènia), i VBPlatforma (Lituània). El CfGC permetrà dur a terme 249 projectes d’educació i comunicació transformadora. A Catalunya, aquesta nova aliança becarà un total de 23 projectes durant el 2024 i el 2025 amb un import de 690.000 euros en dues línies de beques, les Devreporter tradicionals i les Eduglobal.

Mapa d’aliances a Catalunya

A nivell local, al llarg dels anys ha crescut el nombre d’actors aliats que han col·laborat a les diferents edicions de les beques de la federació, comptant amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Col·legi de Periodistes de Catalunya o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Un dels espais més important i representatiu del conjunt ha estat el jurat que concedeix les beques i on sempre participen representants de les organitzacions, les administracions, el periodisme i les universitats, incloent sempre a més expertes en perspectiva feminista.
La concessió de les beques es fa a partir dels criteris establerts a les bases, i després d’un primer filtre tècnic realitzat per una consultora d’avaluació independent, un jurat expert dictamina quins son els projectes que es becaran. El jurat fa una avaluació individual seguida d’una altra col·lectiva, de la que resulten les atorgacions finals. Les avaluacions col·lectives, permeten tenir una perspectiva àmplia del mapa dels temes que estan treballant les organitzacions catalanes i un espai de cohesió i enriquiment entre diferents ens estratègics del territori, ja que apropen la diversitat de visions i prioritats dels diferents membres del jurat. Finalment es fa una devolució explicativa de les avaluacions a les entitats, sota sol·licitud, per tal que els projectes tingui l’oportunitat d’incorporar, si així ho consideren, els aprenentatges. A més aquests podran aplicar-los a la segona convocatòria de beques.
Recursos i enllaços
Projectes Devreporter
Activitat final del projecte Devreporter 2013- 2016 III Fòrum Devreporter.
Activitat final del projecte Devreporter 2018 – 2019 Primer Festival Devreporter.
Projecte Frame, Voice, Report
Recursos del projecte
Toolkit: document de referència que es fer en el marc del Frame, Voice, Report, i que ofereix recursos per treballar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible en l’àmbit de l’Educació per al Desenvolupament.
Document final del projecte: Com involucrar la ciutadania en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Inspiració, recursos i exemples del projecte Frame, Voice, Report! per sensibilitzar i involucrar la ciutadania de la Unió Europea en els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Guia d’Educació per a la Justícia Global. Com mesurar-ne i incrementar-ne l’impacte. Presenta quatre mètodes o eines que poden ajudar les organitzacions a establir un sistema de control per fer una estimació dels efectes i l’impacte dels projectes d’Educació per a la ciutadania global. Els mètodes es poden utilitzar tant per a la planificació com per al seguiment i l’avaluació dels canvis als quals ha contribuït un projecte determinat.
Recursos de les plataformes europees sòcies
Campanyes
Game On! A Practical Guide to Campaigning. És un manual desenvolupat per a la campanya. Make Fruit Fair!. Proporciona coneixements bàsics sobre estratègies de campanya i dóna eines creatives per impulsar campanyes.
Marcs i valors
Reframing the message. Changing narratives elaborat per CISU. Una introducció als conceptes de “marcs” i “valors”, així com a altres enfocaments vinculats a la comunicació de les organitzacions.
Framing my message, desenvolupat per Wilde Ganzen. Un manual en línia sobre els diferents “marcs” des dels quals s’aborda habitualment la comunicació de les organitzacions.
Which image do you prefer, un estudi de Radi-Aid sobre la comunicació visual amb la participació de persones de 6 països africans.
Nadie dijo que fuera fácil es planteja conèixer les estratègies i les pràctiques a través de les quals les ONGD responen al repte d’implicar activament a la ciutadania en la transformació social, en els àmbits no formal i informal, així com la valoració que es fa dels resultats (informe i resum executiu).
How to test your communications, una guia amb recursos senzills per testar els nostres missatges i campanyes.
Framing Nature Toolkit, un manual amb exercicis i eines per millorar l’enfocament de les informacions sobre natura i vida salvatge.
Projectes vinculats
Notícies relacionades
Lafede.cat, referent en gènere per a les sòcies europees
D'entre les plataformes dels 11 territoris que formen el projecte europeu Connect for Global Change – des del qual es convoquen les beques Devreporter i Eduglobal – Lafede.cat ha estat escollida com a referent en gènere. Això implica tant crear material de suport, com oferir formacions a les altres sòcies per [...]
Publicat: 10 desembre 2024
Segueix llegintPresentem les bases de les noves beques europees Devreporter i Eduglobal
El dijous 26 de setembre, de 17 h a 19.30 h, tindrà lloc la presentació de les bases de les noves beques per a la Justícia global de Lafede.cat, que permetran finançar més de 20 projectes comunicatius i educatius d’entitats catalanes en els pròxims dos anys. L'acte serà presencial a la seu de la federació. [...]
Publicat: 18 setembre 2024
Segueix llegintTot el que cal saber de les noves beques Devreporter i Eduglobal
A principis d'octubre s'obrirà formalment la convocatòria per presentar-se a les beques Devreporter, per a projectes periodístics, i EduGlobal, per finançar accions educatives de les entitats amb mirada de Justícia global. La federació ha elaborat un recull de preguntes freqüents per tal que les persones i [...]
Publicat: 23 juliol 2024
Segueix llegint