Voluntariat internacional
“Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites pot canviar el món”.
– Eduardo Galeano
El voluntariat internacional és una experiència educativa construïda en els valors i principis de la justícia, l’aprenentatge i la transformació personal i social. El voluntariat ens transforma, i a la vegada serveix per transformar l’entorn.
Des de Lafede promovem un voluntariat internacional basat en la l’acció, l’organització i la solidaritat. El voluntariat no és un valor o una emoció, sinó una acció concreta que sorgeix d’un compromís social amb l’entorn. A més, va més enllà d’una pràctica individual, ha d’estar vinculada i organitzada per una entitat. Finalment, defensem que la transformació real d’un voluntariat només es dóna quan és una tasca col·lectiva i compartida.
Consells per a valorar propostes
de voluntariat internacional
Hi ha moltes empreses i agències turístiques que ofereixen viatges solidaris o de voluntariat internacional. Les propostes d’aquestes empreses són purament comercials i no tenen res a veure amb les ONG i organitzacions juvenils. Cal diferenciar-les perquè sovint promouen objectius oposats.

Des de Lafede entenem que el circuit d’un voluntariat internacional responsable és:
Informa’t
- Pensa quin voluntariat vols fer i s’adapta a les teves necessitats.
- Confirma que és una ONG.
- Analitza la trajectòria de l’entitat i si tenen experiència en organitzar viatges de voluntariat internacional en clau solidària.
- Esbrina quines són les organitzacions contraparts al país de l’entitat escollida.
- Assegura’t que hi haurà persones responsables a terreny i persones de contacte per a les famílies de manera permanent
- Comprova que la comunicació de l’ONG està en línia amb els codis ètics del sector.
Forma’t
- Cal assegurar-se que l’entitat fa formació prèvia.
- La formació és una eina fonamental per a poder fer un voluntariat de qualitat, útil per nosaltres i per l’entorn on el desenvoluparem. A més, permet conèixer la realitat social i política del país i també les altres persones voluntàries amb qui compartiràs l’experiència.
Viatja
- És la fase principal del voluntariat, on es durà a terme l’intercanvi d’experiències. Ha de ser una experiència transformadora en què cal relacionar-se, observar, aprendre, reflexionar, i qüestionar-se.
Implica’t
El voluntariat ens transforma, i a la vegada serveix per transformar l’entorn. Per això, una vegada es retorna, cal buscar alguna causa a l’àmbit local per implicar-se. Com?
- Fer-se voluntari/a de l’entitat i participar en les xerrades de difusió del voluntariat internacional
- Participar en l’associació de veïns, moviments o entitats del barri.
- Col·laborar amb altres entitats de la ciutat que defensin els drets humans,
10 criteris per a un voluntariat internacional responsable
Una de les línies de treball històriques de Lafede, vinculades a l’educació per la justícia global, és la promoció de la reflexió entorn a les pràctiques voluntariat internacional responsable. Segons la federació, el voluntariat internacional és un procés que implica una preparació i una formació especialitzada per part de les persona voluntària, així com que totes les propostes responguin a una demanda de l’organització contrapart a terreny per tal d’assegurar la sostenibilitat del projecte a llarg termini.
És a per això que Lafede, en aliança amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona publica l’any 2022 un document que recull 10 criteris de responsabilitat que haurien de tenir en compte les entitats perquè un voluntariat sigui un procés educatiu i transformador. El document recull de manera molt visual els 10 indicadors que fan que un projecte de voluntariat internacional pugui basar-se en els valors i principis de la justícia global, l’aprenentatge i la transformació personal i social.
El recull és fruit d’un procés de treball intern realitzat a la tardor de 2021 amb el grup de voluntariat internacional de la federació i les entitats dels consells.

L’altra cara de la moneda:
el “volunturisme”
El voluntariat internacional que no és ni responsable ni transformador és aquell que es basa en:
- Col·laborar a un país del sud amb actituds paternalistes i assistencialistes.
- Viatjar a un país per desconnectar de la realitat i sentir-te bé amb tu mateix/a.
- Viatjar amb un grup d’amics a un país del sud i fer alguna activitat sense cap context organitzacional.
- Fer «volunturisme»: fer turisme a un país empobrit i voler col·laborar amb un orfenat, construcció d’un pou o d’una casa perpetuant la idea de rics ajuden els pobres.
Les crítiques al que s’anomena «volunturisme» estan relacionades amb els impactes negatius que genera a les comunitats on es desenvolupa i el tipus de relació que es promou amb les persones dels països on es viatja. Les ONG amb trajectòria en el sector estan especialment preocupades pel sorgiment de falsos projectes creats únicament per portar voluntaris i que no responen a les necessitats reals de la població, i pel “turisme d’orfenat” sobre el qual els organismes internacionals han advertit que pot incentivar el tràfic de menors.
La falta d’una formació prèvia adequada pot derivar en comportaments de manca de respecte cap a les comunitats o d’una sobreexposició de menors i comunitats a les xarxes socials on, l’experiència del o la voluntària, constitueixen el centre del relat.
De voluntariat internacional
al voluntariat local
El voluntariat local és una oportunitat d’implicació i transformació personal i col·lectiva. Des de Lafede s’aposta pel voluntariat local com una de les possibilitats per implicar-se i col·laborar amb una entitat de drets humans, fer xarxa i conèixer la realitat i necessitats d’un barri o comunitat concreta. A més d’una via per transformar de manera local amb visió global i revisar els propis valors.
Amb la pandèmia de la COVID l’any 2020, l’aturada dels projectes de voluntariat internacional va impulsar la importància del del voluntariat local. Així, algunes de les organitzacions federades ofereixen la possibilitat de formar part dels equips tècnics a la seu o al territori de manera voluntària per col·laborar en activitats de recerca, sensibilització o formació.

L’agenda per una Justícia global feminista, que guia des d’aleshores la incidència social i política de la federació des de la perspectiva feminista, s’ha concretat en tretze punts, que van des de l’equitat de gènere a la justícia algorítmica, passant per l’antiracisme, l’erradicació de les violències masclistes o la justícia climàtica. Dins de cada punt hi ha algunes línies estratègiques d’acció, com per exemple, la construcció d’aliances amb els moviments feministes globals i amb moviments antiracistes, la incorporació de lluites de la societat civil organitzada i cosmovisions del sud global, o la necessitat d’establir mecanismes de recollida de dades feministes que possibilitin fer un seguiment de les desigualtats que es volen erradicar.
El document incorpora també un apartat per orientar la incidència en les administracions públiques on es ressalta la necessitat de què incorporin la perspectiva interseccional i la coherència de polítiques. Una demanda important d’aquesta nova agenda és el 0,7% del pressupost de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) el 2030, amb un 20% destinat a projectes de defensa i promoció dels drets de les dones i col·lectius LGTBIQ+.
Fira Torna Canviada
Des de l’any 2014, Lafede organitza anualment la fira d’entitats de voluntariat internacional Torna Canviada. És una oportunitat per conèixer de primera mà les diferents propostes de les entitats especialitzades en voluntariat internacional, així com per resoldre dubtes i inquietuds en relació amb la planificació, la formació prèvia i els requisits necessaris per fer una estada.

Les propostes de les entitats es basen en estades solidàries, que permeten conèixer els projectes de les organitzacions sòcies que combinen la descobert de l’entorn amb hores de dedicació en un projecte o acompanyament internacional a defensores de drets humans.
Per tal d’arribar al públic jove, des de l’any 2023 Lafede ha organitzat diferents edicions de la fira a diverses universitats, com ara la Universitat Autònoma de Barcelona i el Campus Mundet de la Universitat de Barcelona.
Les entitats que durant el 2024 ofereixen propostes de voluntariat internacional són:
Recursos i enllaços
Documents d’interès
Webs d’interès
Voluntariat a l’estranger (Secció Informació Jove de l’Ajuntament de Barcelona)
Guia Jove de Cooperació i solidaritat, del portal Barcelonesjove.net
Articles d’interès
Programa Solidaris monogràfic sobre el tema de Catalunya Ràdio: “Voluntariat internacional no és fer-se selfies”.
Materials de l’ONG Radi-aid.
Notícies relacionades
Arriba l’11a edició de la Fira #TornaCanviada a la Lleialtat Santsenca
Un any més, Lafede.cat organitza l'anual Fira #TornaCanviada de Voluntariat Internacional. Aquesta onzena edició se celebrarà el dijous 15 de febrer, a la Lleialtat Santsenca, de 17 h h a 20 h i participaran deu organitzacions federades amb propostes de voluntariat internacional de curta i llarga durada. Torna [...]
Publicat: 06 febrer 2024
Segueix llegintLa Fira Torna Canviada atrau més de 100 estudiants de la UAB
El passat 14 de febrer, 120 persones van passar per novena edició de la Fira de Voluntariat Internacional #Tornacanviada organitzada per Lafede.cat, que es va celebrar per primera vegada a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Nou entitats van presentar les seves propostes de voluntariat a 26 [...]
Publicat: 21 febrer 2023
Segueix llegintLa nova edició de la Fira de voluntariat internacional es trasllada a la UAB
El pròxim dimarts 14 de febrer, Lafede.cat organitza la novena edició de la Fira #TornaCanviada de voluntariat internacional. Per primera vegada, la fira es mou a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (Cerdanyola del Vallès), de 11:30h a 15:30h i participaran nou organitzacions federades amb [...]
Publicat: 07 febrer 2023
Segueix llegint