Transparència
A Lafede - justícia global entenem la transparència com un valor essencial i una pràctica quotidiana que reforça la nostra missió de promoure la justícia global. Per això, treballem constantment per garantir una gestió ètica, responsable i accessible, oferint informació clara i actualitzada sobre la nostra governança, activitats i gestió econòmica.
Governança
Lafede.cat té un funcionament assembleari. L’Assemblea General és l’òrgan suprem i les entitats membres, en formen part per dret propi i irrenunciable. Es celebra, com a mínim, un cop a l’any; i és l’encarregada de la presa de decisions estratègiques i d’escollir la Junta Directiva. La Junta Directiva fa seguiment de l’agenda política i agilitzar les qüestions executives. Es reuneix amb una periodicitat mensual.
Els òrgans de govern i les entitats membres hem generat un seguit d’eines per garantir el bon funcionament des d’una perspectiva horitzontal, ètica i justa:
Estatuts
Document fundacional que estableix els principis, objectius, i normes bàsiques que regeixen el funcionament de Lafede. És la base jurídica que defineix la nostra identitat com a federació d’entitats.
Reglament Règim Intern
Marc normatiu que detalla els procediments i normes internes per garantir una gestió democràtica, transparent i eficient de Lafede, complementant els Estatuts.
Codi Ètic i de Conducta
Compromís de Lafede amb els valors de la justícia global, la transparència, i l’ètica. Aquest document guia l’actuació de l’organització i de les entitats membres, promovent un comportament responsable i coherent amb els nostres principis.
Comissió de Seguiment del Codi Ètic i de Conducta
El Codi Ètic i de Conducta de Lafede estableix que la creació d’una Comissió de Seguiment i té com a funcions principals promoure el coneixement i compliment del Codi, emetre dictàmens sobre l’ingrés de noves adhesions, interpretar dubtes en la seva aplicació i analitzar possibles incompliments. També informa anualment l’Assemblea General de la seva activitat i revisa el Codi cada cinc anys per garantir-ne l’actualització. La Comissió està formada per: la vicepresidència de Lafede, dues persones d’organitzacions membre i dues persones més (com a mínim) de reconegut prestigi del sector. L’any 2025, la Comissió està formada per: Núria Carulla, Francesc Mateu, Xavi Casanovas, Miriam Hatibi, Sònia Pau i Judith Muñoz.
Acord laboral
Document que recull els acords i condicions laborals establerts entre Lafede i el seu equip tècnic, assegurant unes condicions de treball dignes i alineades amb els valors de la federació.
Pla estratègic 2020 – 2024
Full de ruta que defineix els objectius i prioritats de Lafede per aquest període. El pla orienta les accions de la federació per maximitzar l’impacte en la promoció de la justícia global i la defensa dels drets humans.
Estratègia de formació 2020 – 2024
Document que estableix les línies mestres de les activitats formatives de Lafede, amb l’objectiu d’enfortir les capacitats de les entitats membres i fomentar una ciutadania crítica i compromesa amb els valors de la federació.
Protocol per a l’abordatge de les violències sexuals a les organitzacions
Eina per prevenir, detectar i abordar situacions de violència sexual dins de Lafede. El protocol reflecteix el compromís de la federació amb la creació d’espais segurs i el respecte als drets de totes les persones.
Protocol per a l’abordatge de les violències sexuals a les organitzacions
Què hem fet?
A Lafede, la transparència i la rendició de comptes són pilars fonamentals que ens ajuden a mantenir una relació de confiança amb les persones, entitats i col·lectius amb els quals col·laborem. Compartim, de manera clara i accessible, la documentació reglamentària de l’entitat del darrer any.
Memòria d’activitats
Un recull dels resultats, accions i projectes que hem desenvolupat durant l’any. En aquest document, podreu conèixer els processos i activitats que hem impulsat, els objectius que hem assolit i el nostre impacte en la nostra comunitat. Així mateix, compartim la nostra estructura, les xarxes on treballem i la gestió econòmica de l’entitat.
Auditoria econòmica
Un informe detallat i independent sobre la situació financera de l’entitat, que ens permet garantir la transparència en l’ús dels recursos. Aquesta auditoria és clau per assegurar-nos que estem gestionant de manera responsable i eficient els fons que rebem, tant públics com privats.
Balanç social
El Balanç Social de la XES és una eina de mesura de l’impacte social i ambiental i el bon govern que contribueix a la transparència i a l’autoavaluació de les organitzacions i a la certificació en base als criteris i pràctiques que defineixen l’Economia Solidària. A través d’aquest document, compartim les nostres pràctiques en matèria de responsabilitat social, el nostre impacte en el medi ambient, i les relacions amb les persones que ens envolten, des dels socis fins a les administracions públiques.
Finançament
Política de quotes de les organitzacions
A Lafede, la política de quotes està dissenyada per garantir una contribució equitativa i sostenible de les entitats membres, adaptant-se a la seva realitat i capacitat econòmica. Les quotes es calculen segons criteris objectius, com el pressupost anual de cada organització, assegurant així la participació de totes les entitats, independentment de la seva dimensió.
Pressupost 2024
El pressupost de Lafede.cat és una eina clau que reflecteix la planificació econòmica anual de la federació. Detalla els ingressos i despeses previstos, garantint una gestió responsable, eficient i alineada amb els valors de transparència i sostenibilitat. Publicar el pressupost és part del nostre compromís amb la rendició de comptes davant les organitzacions, administracions i ciutadania.
Taula salarial
Estableix les condicions salarials del nostre equip tècnic, garantint una estructura equitativa, amb diferències mínimes entre els salaris més alts i més baixos. Aquesta política s’alinea amb els valors de la federació, assegurant unes retribucions dignes i coherents amb els principis d’ètica i sostenibilitat. La publicació de la taula salarial és una mostra del nostre compromís amb la rendició de comptes i la coherència interna.
Històric
2022
El 2022 va ser un any marcat per la guerra a Ucraïna per a la federació (que va haver d’adaptar la seva agenda per donar suport i organitzar una concentració unitària de 8.500 persones), el canvi de titularitat de la Conselleria d’Exteriors i la recuperació de la pandèmia. Durant el 2022 i a nivell intern, es recupera l’activitat a la seu, s’aprova un nou model de governança més feminista i horitzontal i s’inicia una revisió interna en clau antiracista. Quant a la incidència política i social, s’aconsegueix un nou full de ruta per assolir el 0,7% % de l’ajuda al desenvolupament el 2030, s’amplia l’espai d’incidència política al Departament d’Educació i Conselleria d’Igualtat i Feminismes, i per primera vegada ens reunim amb la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. A nivell social, celebrem la IV Trobada “Canviar l’educació per canviar el món”, obrim una nova línia de treball per respondre a la manca de participació del jovent, organitzem una trobada sobre narratives de Justícia Global i es publicar un interactiu al diari Ara sobre el 0,7%. A final d’any, Lafede.cat compta amb una presència important en els mitjans de comunicació, amb 181 aparicions, el doble que l’any anterior.
2021
El 2021 vam acomiadar a l’Arcadi Oliveres i el vam rendir homenatge posant-li el seu nom a la seu de la federació. Internament, seguim renovant la base social de Lafede.cat en un 35% amb l’entrada de sis organitzacions. Quant al suport de les organitzacions, ens adaptem a les mesures sanitàries i restriccions del Procicat i adaptem la gran majoria d’activitats en format teletreball i facilitem la vacunació a 129 cooperants de 26 entitats. Oferim formació especialitzada a 174 persones i publiquem l’informe per a la simplificació i harmonització de les convocatòries. Quant a la incidència política, elaborem un document de 50 propostes polítiques per a les eleccions catalanes i iniciem la interlocució amb els nous responsables. En relació amb la incidència social, seguim la difusió de la guia Educar per a futurs alternatius, l’eix de migracions participa en una ponència al Senat fent les propostes al Reglament de la Llei d’estrangeria, impulsem la creació d’un grup de treball de pau en la Coordinadora Estatal d’ONG i augmenta significament l’impacte de Lafede.cat a mitjans de comunicació. Finalment, s’avança en la construcció d’una xarxa d’entitats federades i col·lectius ecologistes i medi ambientalistes i ens adherim a 30 manifestos vinculats amb la Justícia global.
2020
El 2020 va ser un any difícil que va posar a prova a Lafede.cat. Arran l’estat de l’alarma per la COVID19, l’Espai Tàpies s’adapta en temps rècord a les mesures sanitàries. S’inicia el camí de la transformació digital ètica i responsable amb un pla de digitalització i s’obren espais d’acompanyament i formació en relació amb el teletreball i a la gestió de la incertesa. Així i tot, la base social de la federació es renova en un 30% des del 2013, i augmenta la participació interna en les assemblees i eixos de treball. Quant a incidència institucional, s’elabora un diagnòstic sobre les convocatòries catalanes per simplificar i harmonitzar procediments administratius i s’aconsegueix que el Govern compleixi amb bona part dels acords pressupostaris del Pla Director per al 2020. Des de l’eix de Migracions, s’elabora un document de propostes per millorar el Reglament de la Llei d’estrangeria. Es forma a 300 persones en el paradigma de Justícia global.
2019
El 2019, Lafede.cat celebra el 30è aniversari de l’antiga federació catalana d’ONGD per al desenvolupament, coincidint amb els 25 anys de les acampades pel 07, amb la campanya «No serveix de res, si no és Justícia global». L’espai Tàpies arriba a la seva ocupació màxima amb 11.438 persones i es dupliquen el nombre d’activitats internes. Quant a incidència, es negocia el compromís pel 0,7% de la Generalitat i s’actualitza el compromís del Parlament per la creació del Centre Català d’Empreses i Drets Humans. Es consensua un posicionament intern sobre Educació per a la Justícia Global i es gestiona la 3ra i 4ta edició de la beca devreporter en el marc del projecte europeu Frame, Voice, Report! S’aprova en assemblea el Protocol per l’abordatge de les violències sexuals a les organitzacions i es crea la vocalia de justícia ambiental.
2018
El 2018, la federació fa un replantejament estructural del model organitzatiu per tal d’adaptar-lo a l’agenda de treball real i es comença a treballar a partir de 10 eixos. Avança la implementació de l’agenda feminista i conflueixen el procés “Sembrant cures” amb l’elaboració del Protocol d’abordatge de les violències sexuals. L’Eix de migracions celebra la primera trobada amb actors i col·lectius migrants. La situació del país complica l’agenda tècnica i amplia l’agenda política. Es convoquendues noves Beques de periodisme Devreporter i multipliquen per 10 els fons. Se celebra la II Trobada «Canviar l’escola per canviar el món» i s’exporta als municipis i es consolida la Fira Torna Canviada de voluntariat internacional en la seva cinquena edició. Rècord històric d’ocupació: la federació acull 11.000 persones.
2017
El 2017 és un any intens i complicat. Dos fets excepcionals, els atemptats del 17 d’agost i el referèndum de l’1 d’octubre posen a prova els valors de la federació i modifiquen l’agenda de treball per donar resposta a la situació. Es fan molts esforços de diàleg i coordinació interna i amb actors externs el que suposa un nou rècord d’ocupació de la seu. S’organitza el bloc #Anemdeblau de la manifestació de rebuig a l’atemptat terrorista i el dispositiu de defensa dels drets humans #Somdefensores l’1 d’octubre. La paràlisi política institucional no impedeix avenços en l’agenda tècnica (nou Pla director a l’Ajuntament i millores en convocatòries). Avenços en l’agenda feminista i bons resultats d’activitats d’educació i comunicació transformadores.
Memòria anual 2017
Auditoria any 2017
Pla de treball 2016 – 2017
2016
Lafede.cat avança a bon ritme en el seu objectiu de canviar les narratives sobre cooperació, pau i drets humans i de posicionar el concepte de ‘Justícia Global‘. Es compleixen 10 anys a l’Espai Tàpies que es consolida com un espai de referència per l’activisme i la solidaritat a Barcelona. 7.900 persones passen per la seu. S’inicia un nou Pla de Treball (2016-2017) i s’avança en la incidència política i en la projecció internacional de Lafede.cat. El feminisme s’incorpora com un dels eixos centrals de treball.
2015
Lafede.cat completa la presència pública amb el llançament de la web i el redisseny de l’Intercom. El seu treball d’incidència política i social propicia nous grups de treball interns: el d’Empresa i Drets Humans – a partir de la feina feta amb la Llei d’Acció Exterior-, i el de (persones) Refugiades. La”crisi” dels refugiats converteix la federació en referent informatiu per a la ciutadania. La federació participa a tots els espais de coordinació social i institucional, i impulsa mobilitzacions socials. El 2015, també s’inaugura l’espai d’Espai d’Entitats d’Erasme de Janer i entren en la seva recta final els dos projectes europeus.
2014
Les antigues federacions d’ONG de pau, drets humans i desenvolupament inicien el camí plegats com a Lafede.cat i centren la seva activitat en l’elaboració de tota la nova documentació legal i la nova imatge corporativa. Es treballa en la coordinació i priorització de les agendes d’incidència política i en enfortir la nova xarxa i presentar-la en societat. Bona part de les activitats públiques de l’any estan relacionades amb els dos projectes europeus de comunicació i educació per al desenvolupament(REDDSO i DevReporter) que es gestionen.